Klimaatadvies: nog meer CO2-reductie, forse bijdrage landbouwsector

De landbouwsector moet fors bijdragen om de reductie van de CO2-uitstoot in een nog hoger tempo te realiseren. Dat schrijven ambtenaren van verschillende ministeries in een Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) aan minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie.

Klimaatadvies%3A+nog+meer+CO2%2Dreductie%2C+forse+bijdrage+landbouwsector
© Twan Wiermans

Dit rapport moet de basis vormen voor aanvullende maatregelen die minister Jetten namens het kabinet in mei zal aankondigen. De opstellers denken met deze maatregelen zo'n 22 megaton CO2 te kunnen besparen. Opmerkelijk is dat een flink deel van de vermindering uit de landbouwsector moet komen: zo'n 5,5 megaton.

In hun advies schrijven de ambtenaren onder meer dat een hogere belasting op langeafstandsvluchten een extra maatregel kan zijn, maar ook hogere belastingen op vlees en zuivel worden genoemd. Op die manier maken consumenten andere voedselkeuzes, is het idee. De opbrengst van de hogere belasting kan vervolgens worden gebruikt voor de verduurzaming van de landbouw.


Meer dan Parijs-afspraken

Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 55 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990. Het kabinet heeft besloten daar 60 procent van te maken, om op die manier mogelijke tegenvallers op te vangen. Het betekent 22 megaton extra reductie van de CO2-uitstoot.


Het klimaatbeleid is volgens de commissie tot nu toe 'sterk gericht' op subsidies en vrijwillige maatregelen door bedrijven en burgers. Om de klimaatdoelen te halen, zijn er strengere regels en meer heffingen nodig. Maar zelfs met de aanvullende maatregelen die de ambtenaren adviseren, is het onzeker of 55 procent vermindering van CO2 in 2030 wel lukt. Deze onzekerheid kan wel 'worden beperkt door het bestaand beleid met tempo uit te voeren'.

De mobiliteit moet het meeste bijdragen, vooral door over te stappen op elektrische auto's en vrachtwagens. Ook hier kunnen extra kosten en regels tot een 'grote stap richting volledig elektrische nieuwverkoop rond 2030' leiden. Autorijders moeten meer betalen naar gebruik en er moet een hogere aanschafbelasting komen op auto's die op fossiele brandstof rijden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer