Vrachtwagens Wiskerke Onions voorzien van zonnepanelen

Het Zeeuwse uienbedrijf Wiskerke Onions heeft twee trailers voorzien van zonnepanelen op het dak. Daarmee bespaart elke vrachtwagen tot 2.000 liter brandstof per jaar, wat gelijk staat aan 7 ton CO2, meldt Solar Magazine.

Vrachtwagens+Wiskerke+Onions+voorzien+van+zonnepanelen
© wiskerke onions

Achter de zonne-energietechnologie zit een energiebeheersysteem dat beslist wat er met de zonne-energie moet gebeuren om het grootste effect te hebben. De energie kan worden opgeslagen in de geïnstalleerde lithium-ionbatterij voor later gebruik. Ook kan de stroom rechtstreeks aan de vrachtwagen en oplegger worden geleverd om het dieselverbruik omlaag te brengen.

Per trailer liggen er tien zonnepanelen op het dak. Het energiemanagementsysteem is van het merk SolarOnTop van technologiebedrijf IM Efficiency. Op basis van het huidige verkooptraject en de marktvraag verwacht IM Efficiency dit jaar tweehonderd SolarOnTop-eenheden te verkopen.


Groeikans

'Met de toenemende bezorgdheid over de impact van koolstofuitstoot op het milieu en stijgende brandstofprijzen is er in de transportsector een groeiende vraag naar duurzame en schone energieoplossingen', geeft Ruud Derks van IM Efficiency aan. 'Daarmee biedt de truck- en trailermarkt een groeikans. Alleen al in Nederland rijden er circa 150.000 opleggers rond. In de Europese Unie zijn er naar schatting drie miljoen opleggers.'


Wiskerke Onions vervoert jaarlijks ongeveer 185.000 ton uien naar meer dan 125 landen. Het bedrijf probeert op meerdere manieren te verduurzamen. In 2018 startte Wiskerke met het verduurzamen van het bedrijfsproces met restwarmte van buurman Lamb Weston/Meijer. Met deze restwarmte worden de uien gedroogd en gebouwen verwarmd. Hierdoor hoeft geen aardgas meer worden verbruikt.

Daarnaast begon Wiskerke afgelopen september met behulp van een SDE+-subsidie met de bouw van Zonnepark Kamperweg. Het zonnepark is gelegen in een polder van zo'n 30 hectare en de zonneweide heeft zelf een oppervlakte van circa 15 hectare. De rest wordt benut voor landschappelijke inpassing. De bedoeling is om in totaal 24 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer