Wiskerke+Onions+verpakt+uien+energiezuinig
Nieuws
© Eigen Foto

Wiskerke Onions verpakt uien energiezuinig

De restwarmtekoppeling tussen Lamb Weston/Meijer en Wiskerke Onions is deze week officieel in gebruik genomen.

Vanaf nu produceert Wiskerke Onions 35 miljoen netjes uien energiezuinig. Dat wil zeggen dat één op de vijf in Nederland geconsumeerde uien nu duurzaam wordt gedroogd met 100 procent restwarmte van Lamb Weston/Meijer.

De restwarmte stroomt als water van 60 graden Celsius van de aardappelverwerker via buizen naar het naastgelegen perceel van Wiskerke Onions. Daar wordt de warmte omgezet in lucht van 30 graden Celsius.

Besparing

Deze samenwerking tussen twee agro-foodbedrijven levert elk jaar een besparing op van 500.000 kuub aardgas, ofwel de energieconsumptie van driehonderd huishoudens. Bovendien vermindert dit de uitstoot van CO2 met zo’n 875 ton. Dat is net zoveel als de jaarlijkse CO2-opname van vijftigduizend bomen.

Dit project past in het beleid van de Provincie Zeeland om het gebruik van fossiele brandstoffen te reduceren. Daarvoor heeft de Provincie een Green Deal met de overheid gesloten, van waaruit een subsidie is verstrekt die deze restwarmtekoppeling mogelijk maakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer