Stallucht ruikt naar tandpasta na behandeling met uv-licht

Lucht in stallen aangenamer en gezonder maken met uv-licht. Dit utravioletlicht inactiveert niet alleen ziekteverwekkers, het geeft ook de behandelde lucht een mentholachtige geur. Professor Jacek Koziel van de Amerikaanse Iowa State University experimenteert daar al jaren mee.

Stallucht+ruikt+naar+tandpasta+na+behandeling+met+uv%2Dlicht
© Jos Thelosen

Het inademen van schonere lucht voor mens en dier is volgens Iowa State University de afgelopen jaren relevanter geworden dan ooit. Verbeteren van de luchtkwaliteit en vermindering van de geur in stallen en in de omgeving van dierverblijven, werden vijftien jaar geleden al een uitdaging voor Koziel.

De professor zag perspectief in het gebruik van uv om het stalklimaat te verbeteren, de emissies van gassen te beperken en tegelijkertijd te werken aan gezondere omstandigheden voor mens en productiedieren, meldt National Hog Farmer.


Hoeveelheid fijn stof

Koziel werkte samen met het bedrijfsleven succesvol aan een uv-box met verschillende filters om stofdeeltjes uit de lucht te halen. In de box wordt door het ultravioletlicht meer dan 95 procent van de ziekmakende bacteriën en virussen in de lucht gedood en de totale hoeveelheid fijn stof gereduceerd. Daarmee wordt de luchtkwaliteit niet alleen veiliger, maar ook aangenamer.

Het recente onderzoek aan de Iowa State Swine Nutrition Research Farm toonde aan dat zijn ultraviolette lichttechnologie effectief geurcomponenten verwijdert, zelfs in een snel bewegende luchtstroom. Door de uv-behandeling krijgt de lucht een mentholachtige geur, vergelijkbaar met die van tandpasta. 'Ultravioletlicht breekt stinkende chemische verbindingen in de lucht af wanneer deze het oppervlak van fotokatalysatoren raken', legt de professor uit.


Hightech toepassingen

'De technologie van uv-licht is altijd gebruikt voor hightech toepassingen met een hogere toegevoegde waarde, maar er is zeer weinig onderzoek gedaan naar de toepassing ervan in de dierlijke productie', weet Koziel. 'We werken stap voor stap naar een praktische toepassing om binnenomgevingen als stallen schoner te maken. Tegelijkertijd moet die de geur en concentraties van gassen die deze in de atmosfeer uitstoten, verminderen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer