Timmermans: strengere emissienorm alleen voor grote vervuilers

Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans zegt dat de nieuwe emissienormen tegen luchtvervuiling nauwelijks gevolgen zullen hebben voor de meeste veehouderijen. Volgens de Eurocommissaris treft de nieuwe regeling alleen de meest vervuilende bedrijven.

Timmermans%3A+strengere+emissienorm+alleen+voor+grote+vervuilers
© Pixaay

Dat zijn volgens Timmermans 10 procent van de veehouderijen, 18 procent van de varkenshouderijen en 15 procent van de pluimveebedrijven die respectievelijk 41 procent, 80 procent en 87 procent van alle verontreinigende emissies in hun sectoren voor hun rekening nemen.

Over vijf jaar gaan strengere eisen ook gelden voor grote veehouderijen met meer dan 150 dieren. Die worden dan verplicht gebruik te gaan maken van de meest moderne technologie tegen luchtvervuiling.


Felle kritiek

De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca heeft de plannen fel bekritiseerd. De koepel acht de voorstellen niet in lijn met de voedselonafhankelijkheid zoals die sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne door EU-politici wordt bepleit.

De strengere eisen zijn volgens Timmermans geen voorstel 'dat achter boeren aangaat'. 'Integendeel. De boeren krijgen een lichtere vergunningsprocedure dan de grote bedrijven en kunnen bovendien financiële steun krijgen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid', stelt hij.

Nederland houdt zich volgens EU-politici al goed aan de huidige richtlijn. Ons land loopt volgens zegslieden in de Europese Unie voorop in emissiearme stallen. De 2.150 varkens- en pluimveebedrijven die in Nederland onder de aangescherpte richtlijn gaan vallen, zullen naar verwachting weinig last hebben van de nieuwe richtlijn, wordt gezegd.


Strengere maxima

De nieuwe richtlijn stelt strengere maxima vast voor ruim tachtig verontreinigende stoffen. De vorige richtlijn leidde ertoe dat sinds 2004 de uitstoot in de Europese Unie door grote verbrandingsinstallaties van zwaveldioxide, stikstof en stofdeeltjes met respectievelijk 77 procent, 49 procent en 81 procent verminderde.

Het voorstel brengt volgens de Europese Commissie het beginsel 'de vervuiler betaalt' in praktijk. De totale extra kosten bedragen enkele honderden miljoenen euro's, maar die kosten verbleken bij de voordelen voor de menselijke gezondheid: 5,5 miljard euro per jaar, zegt de Europese Commissie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer