Havenbedrijf Rotterdam start met eigen boomkwekerij

De terreinen in de Rotterdamse haven die tijdelijk buiten gebruik zijn, kunnen volgens Havenbedrijf Rotterdam goed dienen als boomkwekerij. Daarom laat de organisatie een perceel aan de Rhoonsedijk bewerken voor de aanplant van bomen voor eigen gebruik.

Havenbedrijf+Rotterdam+start+met+eigen+boomkwekerij
© Jan Stads

De vijfhonderd bomen worden geplant tijdens de afsluiting van het Boomfeestseizoen op woensdag 15 maart. Het gaat om wilgen, iepen, elzen, esdoorns, linden, populieren en sierperen. 'De bomen worden vervolgens iedere drie tot vijf jaar uit de grond gehaald om andere bomen te vervangen of nieuwe locaties in te richten', licht Havenbedrijf Rotterdam toe.

De teelt zal op ecologische wijze plaatsvinden. 'Dat houdt in dat we alleen gebruikmaken van organische voeding en natuurlijke processen', stelt Havenbedrijf Rotterdam. 'Ook plaatsen we nestkasten voor het weren van natuurlijke vijanden als muizen. Dit doen we vooral om ervoor te zorgen dat er snel een ecologisch evenwicht ontstaat.'


Onderzoek naar biodiversiteit

Vestiging Rotterdam, de Stadsboswachter en Idverde Realisatie begeleiden de aanplant en volgen de ontwikkeling van de bomen. Deze drie organisatie kijken onder meer of de bomen goed groeien, maar houden ook de impact op de omgeving in de gaten. 'We zijn benieuwd naar de eventuele toename in biodiversiteit en hoe de beleving van mensen die in de buurt wonen of werken is. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar welke soorten insecten, vogels en zoogdieren gebruik gaan maken van de kwekerij.'

Hoewel het vooralsnog om een proef gaat, ziet Havenbedrijf Rotterdam veel toekomst in het plan. 'De boomkwekerij zorgt niet alleen voor meer vergroening in de haven, er ontstaat ook meer ruimte voor vogels en insecten. Het is een manier om de haven te verduurzamen', besluit Havenbedrijf Rotterdam.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer