Aboutaleb wil controle alle fruitcontainers uit Latijns-Amerika

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil alle containers met tropisch fruit die in de haven arriveren, laten controleren op drugs, meldt NOS.nl. Het plan van Aboutaleb staat in een brief aan premier Mark Rutte en de Belgische premier Alexander De Croo.

Aboutaleb+wil+controle+alle+fruitcontainers+uit+Latijns%2DAmerika
© ANP

De burgemeester stelde de brief samen op met de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. Het duo deed dat naar aanleiding van een werkbezoek aan de Amerikaanse landen Colombia, Panama en Costa Rica. Deze landen gelden als bron- en doorgangslanden voor drugssmokkel. In het bericht staan ook andere adviezen om drugssmokkel in de havens te stoppen.

Volgens Aboutaleb controleert de Rotterdamse haven op dit moment van alle tropische fruitcontainers ongeveer 1 procent. De burgemeester pleit voor 100 procent controle. Op wat voor manier dat moet gebeuren, is nog onduidelijk. Burgemeesters hebben geen formele bevoegdheid om drugssmokkel te lijf te gaan. Wel geven Aboutaleb en De Wever aan zich verantwoordelijk te voelen.


Grote drugsvondsten

Aanleiding voor de burgemeesters van de uitgebreidere controle zijn de grote drugsvondsten van de laatste jaren. Eind vorig jaar werd in de Rotterdamse haven 4.200 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen. De straatwaarde van de drugs was zo'n 300 miljoen euro, de grootste lading cocaïne die in 2021 in beslag is genomen.

De controle zal een flinke opgave worden. Van alle EU-landen importeert Nederland het meeste fruit, ongeveer 30 procent. In 2021 importeerde Nederland voor 880 miljoen euro aan bananen. Daardoor komen de havens van Rotterdam en Antwerpen 'nagenoeg automatisch in aanraking met cocaïnesmokkel'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer