Cumela: overgangsperiode rVDM niet verlengd

De overheid heeft besloten de definitieve invoering van het realtime Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (rVDM) toch door te zetten per 1 maart. Daarmee is de overgangsperiode gestopt, meldt loonwerkersbond Cumela. Volgens gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de helft van de vervoerders nog niet gestart met dit systeem.

Cumela%3A+overgangsperiode+rVDM+niet+verlengd
© Pixabay

De loonwerkersbond meldt dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hiervoor heeft gekozen omdat het realtime systeem voor het grootste deel van de meststroom foutloos loopt en dat verdere uitstel van de definitieve invoering politiek niet haalbaar is vanwege de discussie over de derogatie. Ook denkt het ministerie dat er bij een langere overgangsperiode bedrijven zijn die niet voorbereid zijn op het gebruik van het realtime bewijs. Het portaal waar de RDM's tot nu toe werden ingediend, gaat dicht voor vrachten die vanaf 1 maart worden gereden.

Cumela betreurt het dat de overgangsperiode niet wordt verlengd. Lang niet elke mestvervoerder is overgeschakeld naar het rVDM-systeem. Een aantal transporteurs heeft niet eens het hiervoor benodigde e-CertNL-account.


Zowel de sector als een aantal leveranciers van mestsoftware voor vervoerders heeft hun zorgen over de implementatie bij de overheid neergelegd. Uit gegevens van de NVWA blijkt dat pas een derde van de vervoerders helemaal over is naar het rVDM. Een zesde gebruikt beide systemen naast elkaar. De helft van de vervoerders heeft niet de mogelijkheid gebruikt om in de overgangstermijn, de eerste twee maanden van dit jaar, te starten met het rVDM. Dit was voor Cumela reden om te vragen om meer ruimte voor de overgangsperiode.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer