Rabobank: onzekerheid rundvleessector na topjaar 2022

Het jaar 2022 was er voor de mondiale vleesveesector één om nooit te vergeten. Zowel in de winkel als aan de veehouder werden recordprijzen betaald, door een sterke consumentenvraag en een beperkt aanbod. Dat stelt de Rabobank in haar nieuwe kwartaalrapport over de vleesveehouderij.

Rabobank%3A+onzekerheid+rundvleessector+na+topjaar+2022
© Pixabay

Het jaar startte met lagere rundvleesprijzen door dalend consumentenvertrouwen. Rabobank noemt 2022 een topjaar, doordat de consumentenvraag sterk was, terwijl het aanbod beperkt bleef. Zo kwam Brazilië tot een exportrecord van de hoeveelheid rundvlees. Dat kwam mede doordat de vraag hiernaar vanuit China sterk toenam. De coöperatieve bank verwacht dat de totale rundvleesproductie in het eerste kwartaal 2023 stabiel is.

In Australië en Brazilië wordt een toename van respectievelijk 5 en 2 procent verwacht. Daarmee worden de dalingen in de Verenigde Staten, de Europese Unie en Nieuw-Zeeland gecompenseerd. Vooral de productie in de Verenigde Staten daalt en zorgt er daar voor dat de prijzen niet dalen. Elders hebben de prijzen voor rundvee bijna overal een daling ingezet.

'Het consumentenvertrouwen verzwakte eind 2022, wat leidde tot een verzwakking van de prijsstelling voor rundvlees die begin 2023 doorwerkte. Hoewel de aanvoer van rundvlees gunstig zou moeten blijven voor de prijzen, zal het consumentenvertrouwen een sleutelfactor blijven spelen bij het bepalen van het rendement van rundvlees', zegt Angus Gidley-Baird, senior analist Dierlijke Eiwitten bij Rabobank.


Opleving China verwacht

China zal volgens de Rabobank een belangrijk aandachtspunt zijn in 2023. De opheffing van de coronabeperkingen zal naar verwachting leiden tot een opleving van de consumptie door huishoudens, waaronder een potentiële toename van de consumptie van rundvlees. De Chinese vraag naar rundvlees zal in de tweede helft van het jaar aantrekken, waardoor de wereldwijde rundvleesprijzen stijgen.

De inkrimping van de Amerikaanse productie is een ander aandachtspunt. 'De voorraad vleeskoeien is daar gedaald tot het laagste punt sinds 1962 en de voorraden van de veevoederbedrijven vertonen een daling. Dit zal naar verwachting leiden tot een herverdeling van de wereldwijde rundvleesvoorraden en een algehele verkrapping van de markt', zegt Gidley-Baird.


Brazilië

De aanvoer van Braziliaans rundvlees zal dit jaar naar verwachting nog groter zijn, waarbij China de belangrijkste exportbestemming van Brazilië blijft. Door de stijgende hoeveelheid wordt verwacht dat de gemiddelde invoerprijzen in 2023 waarschijnlijk zullen dalen.

China was in 2022 een van de drie grootste Amerikaanse exportbestemmingen voor rundvlees. Aangezien de voorraden in de Verenigde Staten afnemen en de prijzen stijgen, zullen de VS op middellange termijn te maken krijgen met aanhoudende tegenwind in China, verwacht Gidlley-Baird. 'De daling van de Amerikaanse volumes zou de toegenomen handel vanuit Australië moeten ondersteunen.'

De volumes in Australië zullen volgens hem waarschijnlijk stijgen naarmate de prijzen dalen. Die worden verder ondersteund door de potentiële toename van de vraag naar gekoelde producten met de groei van de Chinese detailhandelsverkoop van rundvlees. 'Ondertussen zullen een toename van de detailhandelsverkopen via e-commerce en groei in de markt voor bereide gerechten kansen bieden voor Nieuw-Zeelandse exporteurs om meer waarde te veroveren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer