Verzet bij VVD en CDA in provincies tegen stikstofbeleid

In een groot aantal provincies verzetten CDA en VVD zich tegen het landelijke stikstofbeleid. Dat blijkt uit een analyse door de NOS van de stellingen in het Kieskompas voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart.

Verzet+bij+VVD+en+CDA+in+provincies+tegen+stikstofbeleid
© Dirk Hol

Acht provinciale CDA-afdelingen en vijf provinciale VVD-afdelingen kiezen in het Kieskompas voor een stelling waaruit blijkt dat ze zich zullen 'verzetten tegen het landelijk beleid om boeren te beschermen'. Hiermee zetten de provinciale afdelingen van deze coalitiepartijen zich af tegen de lijn die VVD en CDA hebben afgesproken in het regeerakkoord, concludeert de NOS.

Bij het invullen van het Kieskompas kunnen gebruikers aangeven of ze het eens zijn met bepaalde stellingen. Op de stelling dat 'provincies in verzet moeten komen om boeren beter te beschermen', antwoorden de VVD en het CDA in Drenthe, Overijssel, Limburg en Zeeland bevestigend.


De CDA-afdelingen in Zuid-Holland, Noord-Holland, Groningen en Flevoland zijn het eens met verzet tegen landelijk beleid. Bij de VVD gaat het ook om Friesland, naast de al eerder genoemde provincies. Al met al is in negen van de twaalf provincies minimaal een regeringspartij tegen het landelijke stikstofbeleid. In Overijssel zegt zowel CDA als VVD dat boeren beschermd moeten worden en dat de provincie zich tegen landelijk beleid moet verzetten.

Het verzet bij VVD en CDA in de provincies lijkt het gevolg van de opmars van BBB. Deze partij verzet zich tegen de stikstofplannen van de overheid en lijkt, afgaande op de peilingen, af te stevenen op een grote verkiezingsoverwinning.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer