VVD en CDA op het matje om inzet provinciale fracties

VVD-Kamerlid Thom van Campen en Derk Boswijk (CDA) werden door de collega-Kamerleden ter verantwoording geroepen voor uitingen van provinciale fracties van hun partijen. Een aantal Provinciale VVD- en CDA-fracties blijkt zich te verzetten tegen het stikstofbeleid van het kabinet om boeren te beschermen, blijkt uit een analyse van de stemwijzer Kieskompas door de NOS..

VVD+en+CDA+op+het+matje+om+inzet+provinciale+fracties
© Dirk Hol

Van Campen (foto) vindt het 'logisch en begrijpelijk' dat vijf provinciale fracties van zijn partij zich verzetten tegen het stikstofbeleid van het kabinet. 'Je kunt pas ja zeggen tegen stikstofbeleid als het af is.'Dat de provinciale VVD-fracties aangeven niet mee te gaan in het landelijke beleid, komt volgens Van Campen vooral doordat dat beleid nog niet rond is. Het is niet alleen begrijpelijk, maar 'ook de verantwoordelijkheid' van provinciale politici om het 'beste bod voor hun provincie' uit de onderhandelingen met het kabinet te slepen, meent de liberaal. Bovendien kan een provincie nog niet meegaan in een stikstofplan dat nog niet is afgerond.


Instrumenten ontbreken

CDA'er Boswijk vindt het niet verwonderlijk dat de provinciale afdelingen kritisch zijn op het kabinetsbeleid. Zij hebben immers wel een opdracht gekregen om stikstofemissie te reduceren, maar ontberen de instrumenten, stelt hij.Beide Kamerleden bezweren zij beiden een oplossing te willen voor de stikstofcrisis. Andere partijen zijn niet te spreken over de houding van beide partijen en spreken van een campagnestunt.


Kieskompas

Volgens de analyse van de NOS hebben de enkele provinciale fracties bij het Kieskompas, dat mensen met een vragenlijst moet helpen een keuze tussen partijen te maken, ingevuld dat zij zich zullen verzetten tegen het landelijke stikstofbeleid. Provincies zijn de belangrijkste uitvoerder van de stikstofplannen, en moeten in de zomer een voorstel inleveren bij het kabinet voor het verlagen van de uitstoot in hun provincie.


Tjeerd de Groot van D66 nam in een debat over stikstof geen genoegen met die uitleg van zij coalitiegenoten. 'Het gaat echt om verzet tegen het landelijke stikstofbeleid! Tegen landelijke VVD-ministers!' Hij wil van Van Campen weten: 'Gaat u ze hier overrulen?' Ook andere partijen zijn kritisch. De Groot hekelde de 'tegensputterende provincies', maar dat kwam hem ook op kritiek van andere Kamerleden te staan die vonden dat hij het beleid vanuit Den Haag wilde maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer