Van der Wal: provincie kan wél bepalen wie grond mag kopen

De overheid kan bij een gebiedsproces zelf bepalen wie de voorkeurspartner is om grond te kopen, mits aan bepaalde criteria wordt voldaan. Dat stelt minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof in reactie op een notitie van provincie Gelderland.

Van+der+Wal%3A+provincie+kan+w%C3%A9l+bepalen+wie+grond+mag+kopen
© dirk hol

Het provinciebestuur van Gelderland stelde eerder dat het Didam-arrest de gebiedsprocessen in het kader van het Nationale Programma Landelijk Gebied hindert. Dit arrest verwijst naar een een uitspraak van de Hoge Raad eind november 2021. Daarin staat dat overheden bij de verkoop van grond gelegenheid moeten bieden aan gegadigden om mee te dingen. Grond exclusief aan één partij te koop aanbieden is niet toegestaan.

Het arrest zou volgens Gelderland betekenen dat overheden niet zonder meer vrij zijn om grond te verkopen aan een partij naar keuze. Daarmee verliest de provincie de regie. De provincie wil bij de gebiedsprocessen juist wel zelf kiezen wie de grond mag overnemen.


Voor de gebiedsgerichte aanpak wil de provincie kunnen schuiven met grond, bijvoorbeeld om een boer helpen te verplaatsen of te extensiveren. Dat is ook nodig om de grondbank goed te laten functioneren.


Voorkeurspartij blijft mogelijk

Van der Wal stelt dat het Didam-arrest wel degelijk ruimte biedt om in gebiedsprocessen met een voorkeurspartij te werken. 'Het is mogelijk om geen uitgebreide selectieprocedure te volgen wanneer – op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria – gemotiveerd kan worden vastgesteld dat er slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt', schrijft ze.

'Ik concludeer dat het mogelijk blijft om met preferente partners te werken, mits goed gemotiveerd', vervolgt de minister. 'In het kader van NPLG en de gebiedsprocessen hebben mijn ministerie en de provincie veel contact. Daar zullen we verder in gesprek gaan met de provincie over onduidelijkheden als gevolg van het arrest.'

Daarnaast heeft Van der Wal contact met de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de voortgang van de gebiedsprocessen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer