'Stukje varkensvlees net zo klimaatvriendelijk als vega'

De klimaatimpact van ons voedsel staat hoog op de politieke agenda. Daar kan niemand op tegen zijn. Waar wij wel veel kritischer op moeten zijn, is de wijze waarop de CO2-footprint van vlees en plantaardige producten met elkaar wordt vergeleken. Die is vaak ondeugdelijk. Neem bijvoorbeeld de Week Zonder Vlees. De organisatie adverteert al jaren met ongeloofwaardig hoge klimaatwinsten.

%27Stukje+varkensvlees+net+zo+klimaatvriendelijk+als+vega%27
© Dirk Hol

Jarenlang werd de klimaatimpact van vleesvervangers 'gewoon' op nul gesteld. Nogal wiedes dat een maaltijd zonder vlees dan veel gunstiger uitkomt. Door alle kritiek hierop wordt er dit jaar voor het eerst gerekend met betere cijfers. De aanvankelijk geclaimde klimaatwinst is hierdoor al met de helft verdampt. Uiteraard wordt dit weggemoffeld en rekent de organisatie erop dat niemand het ziet.

We zien ook geregeld dat vergelijkingen worden gemaakt op basis van kilo product. Een kilo komkommers heeft een veel lagere CO2-footprint dan een kilo vlees. Ook dit is geen eerlijke vergelijking. De voedingswaarde van beide producten verschilt sterk. Dan weer wordt de milieu-impact van vlees vergeleken met het meest ideale theoretische alternatief, waarvoor in de praktijk vrijwel niet wordt gekozen. In de praktijk wordt in hogere mate gekozen voor het meest gemakkelijke alternatief: de kant-en-klare vegaburger. Dit blijkt uit ons consumentenonderzoek van de zomer van 2022.

Een vergelijking van voedingsmiddelen met bijvoorbeeld de Diaas-methode van wereldvoedselorganisatie FAO geeft een eerlijker beeld van de klimaatimpact. Met deze methode wordt gekeken naar de hoeveelheid verteerbaar eiwit van producten. Zo kan de kwaliteit van dierlijke en plantaardige eiwitbronnen op een eerlijke wijze met elkaar worden vergeleken.

Wij moeten kritischer zijn op de wijze waarop de CO2-footprint van vlees en plantaardige producten met elkaar wordt vergeleken

Linda Verriet, voorzitter Producenten Organisatie Varkenshouderij

Een vegetarische burger heeft een Diaas-score van rond de 83 en een kilo varkensvlees zit rond de 142. Je moet grofweg 1,7 keer meer vegaburger eten om te kunnen tippen aan de voedingswaarde van varkensvlees. Als je dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen wilt krijgen, kunt je dus niet zomaar een stukje vlees van 80 gram vervangen door een vegaburger van 80 gram.

De klimaatbelasting van een kilo efficiënt geproduceerd Nederlands varkensvlees bedraagt 5 kilo CO2-equivalenten per kilo product. Bij buitenlands varkensvlees is dit al gauw het dubbele. Een kilo vegaburger zit weliswaar lager, rond de 3,7 kilo CO2-equivalenten, maar je moet er meer van eten om aan een vergelijkbare voedingswaarde te komen. Wanneer Nederlands varkensvlees en plantaardige producten op een eerlijke manier met elkaar worden vergeleken – op basis van voedingswaarde dus – dan is de klimaatimpact redelijk vergelijkbaar. Varkensvlees past dus evengoed in een klimaatbewust dieet als plantaardige alternatieven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer