'Opzij, opzij, opzij'

'Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats.' Wie kent het nummer van Herman van Veen niet. Zet het nog maar eens op, want dat lied verwoordt precies wat er op dit moment in ons land aan het hand is. Boeren ga op zij en maak plaats voor meer mensen, meer huizen, meer recreatie, meer… De Randstad en steden zijn te klein, dus de opruk naar het platteland is gaande.

%27Opzij%2C+opzij%2C+opzij%27
© POV

Op zich niet erg, als daarover maar eerlijk wordt gecommuniceerd. Maar het spel voltrekt zich schimmig en grimmig, onder het mom van het papieren en juridische probleem: stikstof. Met een uitpuilende zak geld en statements over achteruitgang van natuur, worden de geesten rijp gemaakt voor opkoop, extensivering en herinrichting van het platteland. Burgers worden ingepakt met fraaie woorden. Wat gebeurde bij 'groene energie', staat nu ook te gebeuren bij het 'groene voedselpakket'. En mensen realiseren zich pas wat er is gebeurd, als zij de rekening zien.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) blijft werken aan het eerlijke verhaal. Vragen stellen om het echte probleem scherp te krijgen. Wij zijn geen stikstofontkenners, integendeel. Wij veren als sector altijd al mee op wensen van de samenleving. En met ons Actieprogramma Vitalisering Varkenshouderij in de hand werken we daar verder aan.

Ngo's zien ook wat er gebeurt en maken gebruik van de situatie. Zij hebben hun verdienmodel erop ingericht. Onder het mom van stikstof en natuurherstel halen zij subsidies binnen om natuur aan te leggen en te beheren. Zij doen er alles aan om boeren te framen als milieuvervuilers en dierenbeulen. Bureaus die kritisch hadden moeten reageren, doen dat niet. Ook zij delen graag mee in de poen.

Steeds meer mensen plaatsen vraagtekens bij het gigabudget dat 'het stikstofprobleem moet te lossen'

Linda Verriet, voorzitter POV

De stikstofwet haalde het vorig jaar met de hakken over de sloot. Het kostte het CDA een groot deel van de agrarische achterban. Hetzelfde is nu gaande bij de VVD. Steeds meer organisaties en ook burgers plaatsen vraagtekens bij het gigabudget dat wordt uitgetrokken om 'het stikstofprobleem op te lossen', met onzeker resultaat. Met dat geld hadden veel andere zaken kunnen worden bekostigd.

Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats. Dat is prima, maar dan wel op basis van een eerlijk verhaal. De POV doet er alles aan om dat op tafel te krijgen. En burgers te laten zien wat dat betekent voor de natuur en de prijs van hun eten. Zij kunnen dan een onderbouwde keuze maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer