'Over Remkes en vertrouwen'

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dat is een bekend gezegde. Echter, het omgekeerde komt ook voor. Vertrouwen dat te paard komt en te voet vertrekt. Dat laatste zagen wij de afgelopen weken bij het rapport van Johan Remkes.

%27Over+Remkes+en+vertrouwen%27
© Dirk Hol

Als een groot staatsman presenteerde Remkes op 5 oktober zijn bevindingen. Ondanks zijn harde kritiek richting bewindspersonen en sommige politici, was er bij allen lof voor zijn optreden. De media legden hem geen kritische vraag in de weg, maar tekenden grif zijn woorden op. Remkes leek de enorme vertrouwensbreuk tussen boeren en kabinet binnen enkele uren te kunnen lijmen. Het vertrouwen was deze keer te paard gekomen.

Tegen de avond kwam er echter een eerste scheurtje. De woorden waarmee het rapport werd aangeboden aan 'Nederland', waren zeer zorgvuldig gekozen. Over de inhoud was minder nagedacht. 'Daarin is niks veranderd'. Jesse Klaver had even niet door dat de camera nog liep, toen hij dit verklapte.

Dat er niks veranderd was, werd bevestigd in de weken die volgden. De rechtszaken gaan onverdroten door. Inmiddels is ook de bouwvrijstelling gesneuveld. Een opslagdepot voor vele megatonnen aan CO2 mag niet worden gebouwd, omdat hooguit een paar lepels stikstof op de Zuid-Hollandse kustnatuur terecht kan komen. De stikstofaanvoer door één hond is groter.

Het kabinet geeft iedereen de schuld, behalve zichzelf

Linda Verriet, voorzitter Producenten Organisatie Varkenshouderij

De grote stroom aan rechtszaken wordt mogelijk gemaakt door dit kabinet. De overheid krijgt haar juridische zaken gewoon niet op orde. Het kabinet geeft iedereen daarvan de schuld, behalve zichzelf. Het kabinet had Remkes niet moeten vragen hoe de boeren stroop om de mond te smeren. Nee, het kabinet had Remkes moeten vragen hoe er een einde kan worden gemaakt aan die stroom rechtszaken. Hier ligt het probleem!

Dan hebben we het nog niet over de drama's die het RIVM aanricht met haar rekenmodel. Opnieuw zijn boeren aangewezen als piekbelaster op basis van verkeerde cijfers en berekeningen. Het verrast niet.

De triomf over het Remkes-rapport bleek van korte duur. Het vertrouwen kwam te paard en ging te voet. Na enkele wittebroodsweken van goede hoop, staat iedereen inmiddels weer met beide voeten op de grond of beter: in het stikstofmoeras. Dit kabinet is niet in staat de hand in eigen boezem te steken. Onze boeren en dit land verdienen beter. Het is de hoogste tijd voor verkiezingen!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer