Effectieve oplossingen stelselmatig genegeerd

Ik vraag me af hoe lang het nog duurt voor Nederlandse burgers beseffen dat er niet wordt gezocht naar oplossingen voor het stikstofprobleem. Maar dat stelselmatig wordt toegewerkt naar een krimp van de menshouderij in de wereld.

Effectieve+oplossingen+stelselmatig+genegeerd
© POV

De agrarische sector wordt weggezet als grootste vervuiler. Alle effectieve oplossingen vanuit experts en (innovaties van) de sector zelf worden stelselmatig geweerd. Koste wat kost moet de veestapel krimpen. Opkoop van boerenbedrijven en grond lijken continu het hoger liggende doel.

Beleidsmakers blijven sturen op de onhaalbare doelen. Beleid dat we als Nederland zelf hebben gemaakt en vastgesteld, vormt de basis van de crisis waarin we zitten. Je zou zeggen dat we er dan alles aan doen om realistisch beleid en haalbare doelen te stellen, maar nee. We drammen door en dit heeft geleid tot een papieren crisis.

Elke ontwikkeling wordt aangevochten door ngo's en rechters bepalen met hun uitspraken nu veelal de koers. Niets is meer mogelijk en elke economische ontwikkeling wordt tegengehouden. Wie zich er een beetje in verdiept, merkt op dat dit beleid heel diep zit. Uit verzoeken op basis van de Wet Openbaar Bestuur (WOB) blijkt dat de EU bewust stuurt op minder boeren en minder beschikbare grond voor landbouw. 'Terminating farms' zoals ze het zo fraai noemen.

Linda Verriet, voorzitter Producenten Organisatie Varkenshouderij

Uit doorrekeningen blijkt dat dit wereldwijd leidt tot veel honger. Daar wordt dus bewust op gestuurd. Ziet u de parallel met krimp van de veestapel in Nederland? Bewust sturen op honger, oplossingen niet aannemen, maar concluderen dat er te veel mensen zijn. Er wordt dus bewust gestuurd op krimp van de mensheid in de wereld.

Ik heb geleerd te focussen op waar ik invloed op heb en het overige los te laten. Dat betekent dat ik ideeën voor oplossingen blijf aandragen. Geïnspireerd door de lijstjes van het blunderende RIVM, heb ik nog een oplossing die ik hier wil lanceren. Ervan uitgaande dat we geen honger willen in Nederland en de wereld, zoeken we dus naar oplossingen die de staat van de natuur te verbeteren.

En uitgaande van het huidige beleid betekent dit dat we oplossingen zoeken om depositie van stikstof op natuur te verminderen. Kijkend naar de lijstjes NOx- en NH3-emissies van RIVM is er één heel effectieve oplossing: splits Rotterdam af en maak daar een nieuw land van. De Rotterdamse emissies zijn dan plotsklaps emissies uit het buitenland, waar wij niks aan kunnen doen. Wij gaan weer los!

En de Rotterdammers die ineens zijn geëmigreerd? Die krijgen in ruil daarvoor een nieuwe Kuip. Goede en effectieve deal toch?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer