'Samen met POV-leden balans zoeken en vinden'

De prijzen in de varkenshouderij zijn helaas laag. Dan hebben we het over de opbrengsten, niet over de kosten. Die lopen alsmaar op. Corona speelt onze sector nog dagelijks parten. Niet zozeer op het boerenbedrijf, maar bij slachterijen, verwerkers en afzet.

%27Samen+met+POV%2Dleden+balans+zoeken+en+vinden%27
© POV

Binnen slachterijen is er veel verzuim vanwege corona. De slachtcapaciteit is niet gelijk aan het aanbod van varkens in de markt. En door de sluiting van de horeca en minder barbecues en feestjes blijft de afzet ook achter bij wat we gewend zijn.

Een tweede oorzaak is de Afrikaanse varkenspest bij onze oosterburen. Een aantal exportlanden heeft de grenzen gesloten voor Duitse producten. Dat voelen onze leden, Duitsland is de grootste afnemer van Nederlandse varkens. Het gevolg is een te groot aanbod van varkens en te lage opbrengstprijzen.

Een derde oorzaak ligt in een te benauwde Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De dienst is te bang geworden om een steekje te laten vallen en durft niet eens meer de Europese regels uit te voeren. Ze heeft een tik op de vingers gehad omdat ze enkele jaren geleden wat dieren goedkeurde voor transport die volgens autoriteiten niet hadden mogen worden getransporteerd. Ngo's ruiken nu bloed en blijven de NVWA op de vingers kijken.

De NVWA durft niet eens meer de Europese regels uit te voeren

Linda Verriet, voorzitter POV

Nu worden er voor minieme foutjes aan de lopende band torenhoge boetes uitgedeeld. Hierdoor durven transporteurs nauwelijks meer de weg op. Slachterijen, transporteurs en boeren worden tegen elkaar opgezet. Dit is onaanvaardbaar! Zeker gezien het feit dat 99 procent van de transporten gewoon goed gaat.

Varkenshouders hebben een stevige positie met hun Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Samen zoeken we naar een nieuwe balans en we doen er alles aan om zoveel mogelijk verlichting te brengen op de markt en in de liquiditeit. Varkenshouders kozen destijds voor een producentenorganisatie om samen marktmacht te organiseren.

Daar maken wij nu gebruik van. Veel varkenshouders hebben zich al verenigd in marktclusters om een grotere stem te hebben binnen hun afzetketen. Laten we ervoor zorgen dat we samen koers houden en ons blijven inzetten voor gezond, veilig en betaalbaar voedsel en sterke ketens.

Zorg goed voor elkaar en bouw mee aan de POV, kom naar de maandelijkse werkgroepen, praat mee over een betere en eerlijke toekomst. Alleen samen gaan we het verschil maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer