'Groeiende invloed ngo's zorgelijke ontwikkeling'

Wat is de rol van ngo's in de democratie en beleidsvorming? Ik vraag het me dikwijls af. Eigenlijk gaat het er niet zozeer om welke rol ze hebben, maar welke rol ze krijgen van overheden. Ik maak het op alle dossiers mee en op elk niveau.

%27Groeiende+invloed+ngo%27s+zorgelijke+ontwikkeling%27
© POV

De stakeholdersgroepen, klankbordgroepen, werkgroepen, ronde tafels en gesprekstafels rijzen de pan uit. Het aantal ngo's idem dito. Op alle tafels worden beleidsthema's besproken met impact op de veehouderij. Iedere groep die er ook maar een mening over heeft, wordt er tegenwoordig bij gehaald. Terwijl zij geregeld nauwelijks of geen achterban vertegenwoordigen. De gelijkwaardigheid in discussies is ver te zoeken.

Wat is de rol van ngo's? Aanvankelijk speelden ngo's een belangrijke rol bij het onder de aandacht brengen van kwesties op het gebied van mensenrechten, milieu en dierenwelzijn. Door het publiek te informeren over hoe politici en bedrijven hun macht en invloed gebruiken, helpen ngo's mensen om hun mening te vormen en besluiten te nemen gebaseerd op alle relevante informatie.

Ten tweede helpen ngo's het publiek te spreken met hun overheid. Het publiek kan zijn vertegenwoordigers slechts iedere zoveel jaar kiezen. Wanneer ze een machtspositie krijgen, kunnen politici honderden besluiten maken over wetten, belastingen en beleid. Ngo's geven de mensen een manier om zich uit te kunnen uitspreken over de keuzes van bewindspersonen. Ook al kan ieder individu schrijven aan zijn of haar politieke vertegenwoordiger, het uiten van een mening via een ngo kan vaak veel effectiever zijn omdat wanneer veel mensen spreken met één stem, ze sneller worden gehoord.

De gelijkwaardigheid in discussies ontbreekt volledig

Linda Verriet, voorzitter POV

Een ngo is dus een effectief instrument voor het verkondigen van idealen in een democratie. Maar slaan we er nu niet in door? Waar ligt de grens? Ik noem bijvoorbeeld thema's die gaan over dierenwelzijn. Ngo's hebben de mond er van vol en weten allemaal hoe de ideale veehouderij eruitziet. De ene na de andere club verschijnt en allemaal willen zij invloed en geregeld ook meepraten aan gesprekstafels. Ondertussen neemt het aantal boeren gestaag af en is de gelijkwaardigheid in discussies ver te zoeken.

Ook aan gebiedstafels speelt dit op het moment. Boeren aan gebiedstafels voelen zich niet veilig en zeker genoeg. Het aantal deelnemers van ngo's neemt alleen maar toe. Zij zijn hele dagen bezig met hun ideaal verkondigen en zijn getraind om hun stem te laten horen. Boeren zijn hele dagen bezig met een bedrijf runnen en dragen voor collectief belang hun steentje bij aan de gebiedstafels. Maar ze worden snel overruled in toon en inhoud, al is dat vaak geframed.

De gelijkwaardigheid in discussies ontbreekt volledig en dat is zorgelijk. Mensen die ngo's vertegenwoordigen, hebben namelijk maar één belang en dat is hun ideaal. Heel eenzijdig. Ze hebben geen idee van ondernemen, dagelijks runnen van een bedrijf, verzorgen van vee, en de markt. Ze maken zich geen zorgen over de sociale en economische impact van het verkondigen van hun droombeelden.

Wij gaan daar de komende tijd meer aandacht voor vragen: gelijkwaardigheid aan tafel. Ngo's krijgen de overhand in discussies die gaan over het landelijk gebied, grond, veehouderijbedrijven, ons vee en het levenswerk van vele mensen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer