FloraHolland ontvangt ultimatum en harde deadline van vakbonden

Vakbonden FNV en CNV Vakmensen hebben woensdag een ultimatum en harde deadline neergelegd bij Royal FloraHolland. Het is een laatste poging om de directie van de bloemenveiling over te halen met een ander cao-eindbod te komen. 'Als niet voor vrijdagmiddag wordt ingegaan op het ultimatum, dan gaan we actievoeren', stelt CNV-onderhandelaar Souleiman Amallah.

FloraHolland+ontvangt+ultimatum+en+harde+deadline+van+vakbonden
© RoyalFloraHolland

De belangrijkste eis in het aangeboden ultimatum is dat de salarissen van de werknemers van Royal FloraHolland meestijgen met de inflatie. In het cao-eindbod biedt Royal FloraHolland per 1 januari 2023 een salarisstijging van 100 euro bruto per maand aan. Per 1 maart 2023 zou dan nog een loonsverhoging van 3 procent volgen. 'Dat is veel te weinig', zei Amallah vorige week al. CNV Vakmensen eist in het ultimatum een loonsverhoging van 5 procent per 1 januari 2023 met daarnaast een maandelijkse loonsverhoging van 100 euro.

Naast een leefbaar loon streven de vakbonden naar een reiskostenvergoeding van 21 cent per kilometer, een toeslag voor werken in koude omstandigheden, een regeling voor rouwverlof en een betere ouderenregeling. Ook moet het sociaal plan dat in december verliep, worden verlengd. 'Het is een kwalijke zaak dat de directie van Royal FloraHolland aangeeft het sociaal plan alleen te willen verlengen als werknemers instemmen met het cao-eindbod. Daarmee gijzelt de directie in feite de werknemers.'


Harde deadline

Het ultimatum werd onder een fluitconcert van de medewerkers aangeboden. 'Een duidelijk signaal van de werknemers, bedoeld om de directie terug te fluiten', zei Amallah, die benadrukt dat er een harde deadline is gesteld. De vakbonden willen dat de directie voor vrijdag 12 uur een reactie geeft op het ultimatum. Gebeurt dat niet, dan volgen er acties. 'De boodschap van de medewerkers is helder: spreek snel wat beters af over onze salarissen, anders leggen wij het werk neer. Dat is geen loos dreigement. De actiebereidheid is groot', vult FNV-bestuurder Jeroen Brandenburg aan.


Amallah onderschrijft het statement van Brandenburg. 'We zien dat de veiling uitstekend draait ondanks alle zorgelijke verhalen over kwekers die in de problemen zouden zitten. Het wordt hoog tijd dat de directie van Royal FloraHolland aan de belangen van de eigen werknemers gaat denken in plaats van vooral aan de belangen van de kwekers. Het evenwicht is nu compleet zoek. De veilingwerknemers verdienen een groter deel van de koek, zeker in een tijd waarin ze hun koopkracht zien verdampen.'

Woordvoerder Michel van Schie van Royal FloraHolland laat weten dat de directie het ultimatum aan het bestuderen is. 'We zijn ons bewust van de situatie waarin we ons bevinden. Het is nog te vroeg om inhoudelijk te reageren, maar voor vrijdag 12 uur komt er zeker een reactie vanuit Royal FloraHolland op het ultimatum.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer