Minder bloemen verkocht in aanloop naar Valentijnsdag

In de twee weken voor Valentijnsdag heeft Royal FloraHolland 497 miljoen bloemen verkocht. Dat zijn er zo'n twintig miljoen minder dan één jaar eerder. De daling komt onder meer door een lagere aanvoer als gevolg van de hoge energiekosten bij glastuinbouwbedrijven.

Minder+bloemen+verkocht+in+aanloop+naar+Valentijnsdag
© Pixabay

FloraHolland meldt in aanloop naar Valentijnsdag 160 miljoen tulpen en 151 miljoen rozen verkocht te hebben op de marktplaats. Het aantal verkochte rozen ligt daarmee acht miljoen lager dan één jaar eerder. Uit de cijfers blijkt verder dat het aantal uit Nederland afkomstige 'premium rozen' voor het tweede opeenvolgende jaar lager is.

Het is niet vreemd dat 's werelds grootste bloemenveiling minder product verkocht heeft. Door de hoge energiekosten bij glastuinbouwbedrijven werd een aantal ondernemers gedwongen de deuren gesloten te houden of de productie terug te schroeven.


Dat resulteert al sinds maart 2022 in een lagere aanvoer bij FloraHolland. 'Al is die afname door het toenemende gebruik van ledverlichting en hogere buitentemperaturen enigszins beperkt gebleven', meldt de organisatie van de bloemenveiling.


Aankoopgedrag consument

Wat ook een rol kan spelen in de lagere verkoopcijfers op de marktplaats van FloraHolland, is het aankoopgedrag van de consument. Veilingmeester Menno Nan stelt bij De Telegraaf dat de verkochte rozen in Aalsmeer gemiddeld 40 cent kostten.

'Een prima prijs, maar niet wat de kweker er voor wil hebben. Dat komt deels doordat de consument niet bereid is de prijs te betalen die eigenlijk nodig is', stelt Nan. Als dat wel het geval zou zijn, dan zou een bos premium rozen volgens de veilingmeester circa 80 euro moeten kosten.

FloraHolland geeft aan dat de gemiddelde prijs voor snijbloemen in de afgelopen twee weken iets lager lag dan vorig jaar. 'Daarmee blijft de prijsvorming van bloemen en planten duidelijk achter op de inflatie', aldus de organisatie van de bloemenveiling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer