FloraHolland neemt maatregelen in aanloop naar voorjaarspiek

Op alle exportlocaties van Royal FloraHolland geldt in de periode van april tot en met juni het principe van 'grover veilen'. De inkoopgrootte per transactie wordt vergroot, zonder dat dit van invloed is op de prijsvorming. Het is een van de maatregelen die de bloemenveiling neemt in aanloop naar de voorjaarspiek.

FloraHolland+neemt+maatregelen+in+aanloop+naar+voorjaarspiek
© RoyalFloraHolland

FloraHolland meldt dat tijdens de grotere piekdagen grover geveild wordt dan tijdens rustigere dagen. 'In principe wordt gestart met dezelfde minimale veileenheid als normaal. Om het aantal transacties te beperken, wordt de minimale veileenheid sneller opgehoogd.' Op drukke dagen beoogt de organisatie van de bloemenveiling 10 tot 15 procent minder transacties te realiseren. Dit zou positief uitpakken voor de logistiek.

Om te voorkomen dat kopers voor hun kleine transacties overstappen naar de klokvoorverkoop, maximeert FloraHolland daar de inkopen. 'Op dit moment is voorverkoop maximaal 50 procent van het totale aanbod. Dit percentage gaat omlaag om te voorkomen dat er te veel transacties ontstaan.' FloraHolland komt later met informatie over hoe dat systeem er precies uit gaat zien.


Versnelde start en eindsprint

Een tweede maatregel in aanloop naar de voorjaarspiek is dat vanaf 3 april sprake is van een versnelde start bij bloemen en een eindsprint bij planten op de locaties in Naaldwijk en Aalsmeer. 'We geven het verdelen van bloemen een versnelde start, zodat deze zoveel mogelijk worden afgeleverd op de eindtijden', geeft FloraHolland aan.

Nadat het bloemenproces is afgerond, wordt een eindsprint bij planten gestart. Dit betekent dat medewerkers van bloemen worden ingezet bij de planten. 'De planten worden hierdoor meer gespreid op dezelfde dag afgeleverd. Eindtijden tussen 12 en 14 uur zullen normaal zijn.' Op echt drukke dagen wordt uiterlijk om 16 uur afgeleverd, geeft de organisatie van 's werelds grootste bloemenveiling aan. 'Al zal dit eerder uitzondering dan regel zijn.'


Bijkomend voordeel is volgens FloraHolland wel dat op deze manier een deel van het extra benodigd personeel meer contracturen krijgt aangeboden. 'De arbeidskrapte houdt voorlopig aan. Het vinden van genoeg personeel is een structureel probleem. Daarom blijven we ook na de piekperiode op deze wijze werken.'


Logistieke maatregelen

Op logistiek gebied zijn de eerste maatregelen al genomen. Zo laat FloraHolland weten drieduizend nieuwe stapelwagens te hebben aangeschaft en zijn met de Container Centralen (CC) afspraken gemaakt om extra CC-containers beschikbaar te hebben tijdens de piekperiode. 'We kunnen de beschikbaarheid in de drukke periode met zo'n 65.000 containers vergroten', aldus FloraHolland. Daarmee wordt een gelijke beschikbaarheid met vorig jaar behaald.

Alle bovengenoemde maatregelen zijn volgens FloraHolland nodig om een herhaling van vorig jaar te voorkomen. Door personeelstekorten, IT-systeemstoringen en een grotere klokaanvoer kregen klanten hun bloemen en planten veel te laat geleverd. Op drukke dagen duurde het afleveren ongeveer 1,5 uur langer dan normaal. FloraHolland hoopt met de getroffen maatregelen de situatie beter te kunnen voorspellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer