Voedselcrisis al merkbaar in Britse supermarkten, boeren in nood

De Britse boerenbond NFU waarschuwt voor een mogelijke voedselcrisis in het land. Oorzaken zijn de gestegen kosten die boeren en tuinders moeten maken voor vooral energie, kunstmest, brandstof en veevoer. Daarnaast zorgt personeelsgebrek ervoor dat producten niet geoogst kunnen worden.

Voedselcrisis+al+merkbaar+in+Britse+supermarkten%2C+boeren+in+nood
© NFU

De National Farmers Union (NFU) belegde dinsdag een persconferentie om de onheilstijding wereldkundig te maken. NFU-voorzitter Minette Batters (foto) sprak daar van een noodsituatie voor boeren. Vanwege dreigende tekorten gaan Britse supermarkten soms al over tot het rantsoeneren van eieren. Klanten mogen dan maar een beperkt aantal inslaan. De NFU waarschuwt dat dit ook dreigt voor tomaten.


De Britse productie daarvan ligt op het laatste niveau sinds dit vanaf 1985 wordt bijgehouden. Zowel eieren als tomaten zijn onmisbare ingrediënten van het traditionele Engelse ontbijt. Deze week ging er een waarschuwing uit dat er voor kerstmis mogelijk een tekort aan kalkoenen zal ontstaan in Groot-Brittannië.


Gevolgen brexit

Tekorten dreigen daarnaast bij komkommers en peren. Ook de productie of bewaring daarvan vraagt veel energie. In 2022 is er voor zo'n 70 miljoen euro aan fruit verloren gegaan, omdat Britse telers geen arbeidsmigranten konden inhuren. Dit is het gevolg van de brexit, waardoor veel buitenlandse werknemers hun heil in de Europese Unie zochten.Batters waarschuwt de Britse regering dat de nationale voedselproductie in gevaar komt. Ze houdt de Britse premier Rishi Sunak aan zijn belofte om te komen met een nationaal voedselzekerheidsdoel voor het land. Ze hoopt onder meer op soepeler regels voor arbeidsmigranten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer