Alle varkens en pluimvee in concepten

De pluimveesector brengt eieren en pluimveevlees al jaren onder in concepten. De varkenssector is er al een eind mee op weg of is eigenlijk al zover. Want ook het reguliere varkensvlees dat in Nederland wordt geproduceerd, is feitelijk al een concept. Het voldoet aan hoge eisen en is niet bedoeld voor de wereldmarkt, maar voor de Europese markt.

Alle+varkens+en+pluimvee+in+concepten
© Marcel Berendsen

'Het is goed als varkenshouders zich dat realiseren', stelde Maurits Steverink, ketenmanager Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten deze week tijdens het door Nieuwe Oogst en Easyfairs georganiseerde symposium op de Dutch Pork Expo en Dutch Poultry Expo in Den Bosch.

Thema van het symposium was 'Hoe ziet het pluimvee- en varkensbedrijf van de toekomst eruit?' Duidelijk is dat ondernemers in de sector vooral behoefte hebben aan duidelijkheid en dat dit ontbreekt.


Maatschappelijke uitdagingen

'Er zijn veel maatschappelijke uitdagingen: stikstof, dierenwelzijn en diergezondheid. Daarin hebben we al veel bereikt en we willen nog verder gaan, als de overheid ons de kans geeft om dat in te vullen en als de markt er rijp voor is', zei voorzitter Linda Verriet van de Producenten Organisatie Varkenshouderij.

'Houd ons een wortel voor, dan gaan we daar vanzelf naartoe. Dat werkt beter dan met een stok achter ons aanjagen', verwoordde voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP het. 'Als pluimveesector hebben we al laten zien dat we dat kunnen. We hebben eieren in alle soorten en maten en dat geldt ook voor pluimveevlees.'


Verdienmodel essentieel

'Het verdienmodel is essentieel om verdere stappen te zetten', vulde varkenshouder Roy Hannen aan. 'We kijken als varkenshouders altijd wat we kunnen verbeteren op ons bedrijf. Het is een continu proces. Belangrijk is altijd bij iedere investering: kunnen we het terugverdienen? Als de markt dat biedt, dan gaan we daarin mee.'

Volgens Steverink is het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming een goed startpunt om op verder te bouwen. 'Dat is in Nederland van 2007 tot 2022 gegroeid van 0 naar 3 miljard euro. Dierenwelzijn is gemakkelijk begrijpelijk te maken voor de consument. Daar kun je goed andere zaken aan vast haken, zoals de CO2-voetafdruk. Voerleveranciers moeten dan wel goede garanties geven over de herkomst van de grondstoffen.'

Ook andere uitdagingen zoals het verlagen van de stikstofuitstoot willen varkens- en pluimveehouders aanpakken. 'Daarbij pleiten we voor duidelijke doelen en voor realtime meten. Dan is er geen discussie meer', stelt De Jong.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer