IRS: zorgvuldig omgaan met afgeraapte bieten

Onafgedekte hoopjes met suikerbieten, die voor aflevering zijn afgeraapt, vormen in het voorjaar een potentiële besmettingsbron voor ziekten en plagen, zoals bijvoorbeeld vergelingsziekte.

IRS%3A+zorgvuldig+omgaan+met+afgeraapte+bieten
© Marcel Berendsen

Bieteninstituut IRS waarschuwt hiervoor op zijn website. Vooral vanwege vorstschade hebben diverse bietentelers aan het eind van de campagne hun bietenhopen moeten afrapen voor het verwijderen van rottende bieten. Het IRS wijst de telers erop met zorg om te gaan met deze bieten om verspreiding van bietenziekten en -plagen te voorkomen.

Bieten breken niet zo gemakkelijk af en om het afbraakproces te versnellen, kunnen afgeraapte bieten het beste zo klein mogelijk worden gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld met een mestverspreider en daarna de restanten uitrijden over het land, meldt het IRS. Na het verspreiden moeten alle bietdelen ondergewerkt worden.


Voorkeur voor zomergranen als volggewas

Als volggewas voor het perceel dat wordt gebruikt voor het uitrijden van de bietdelen gaat de voorkeur van het IRS uit naar zomergranen. Dat gewas maakt het goed mogelijk om eventuele opslag van de suikerbieten te bestrijden. Bij het inwerken van grote hoeveelheden bietdelen onder natte omstandigheden bestaat het risico op anaërobe vergisting in de bouwvoor. Met name een volggewas als ui is hier volgens het IRS gevoelig voor.

Mocht direct uitrijden van de bietdelen lastig zijn, dan is opslag onder zwart plastic tot na de zomer ook een optie. Goed afdekken met wat grond bovenop het plastic zorgt voor zuurstofloze omstandigheden. De restanten kunnen vervolgens met de compost of vaste mest worden verspreid op een graanstoppel. Voorwaarde is dan wel dat op dat perceel het jaar erna geen suikerbieten worden geteeld, adviseert het IRS.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer