IRS krijgt monsters binnen van kop- en wortelrot bij suikerbieten

Bij de bietenkliniek zijn monsters van suikerbieten binnengekomen met kop- en wortelrot door pleospora. Deze schimmel tast de bovenkant van de biet aan. Bieteninstituut IRS adviseert telers een partij bieten met rot niet te bewaren vanwege kans op doorrot naar de rest van de wortel.

IRS+krijgt+monsters+binnen+van+kop%2D+en+wortelrot+bij+suikerbieten
© IRS diagnostiek

Door een aantasting van pleospora, voorheen bekend als phoma, wordt het aangetaste deel donker en bruinzwart van kleur met scheurtjes. Volgens het IRS is tot de oogst de schade meestal alleen in de buitenste laag van de suikerbiet te vinden. In sommige gevallen zet het rot door en tast het de hele wortel aan. Ook in de bewaring, zeker bij hoge temperaturen, kan het rot zich uitbreiden.

Phoma komt algemeen voor en kan kiemplantwegval, bladvlekken en later in het seizoen wortelrot veroorzaken. Kiemplantwegval wordt vaak voorkomen door de fungiciden die aan het zaad zijn toegevoegd. En doorgaans richten de bladvlekken geen schade van betekenis aan, meldt het IRS.


Ernstige bladaantasting

Bij ernstige bladaantasting door pleospora kunnen de sporen in de kop terechtkomen en wortelrot veroorzaken. In de reguliere bladschimmelbestrijding worden de bladvlekken van pleospora ook bestreden.


Het IRS waarschuwt telers ervoor dat wortelrot in de bewaring van bieten kan uitbreiden en daardoor nog meer schade kan aanrichten. 'Bewaar een partij bieten met rot dus niet', adviseert het instituut. Naast pleospora zijn er ook andere ziekten, plagen of gebreken die wortelrot kunnen veroorzaken.


Webinar: Risicomanagement in de akker- en tuinbouw? Juist nu!

Door de stijgende kosten voor energie, diesel en uitgangsmateriaal is de verwachting dat met name akkerbouwers en tuinders komend voorjaar te maken krijgen met liquiditeitsproblemen. Het belang van risicomanagement groeit. Nieuwe Oogst organiseert daarom in samenwerking met ABAB een webinar over risicomanagement in de akker- en tuinbouw. In dit webinar op 14 november geven we inzicht in de situatie op de diverse markten en gaan in op risicomanagement in de praktijk. Met medewerking van onder meer Peter van den Berg, directeur AgroEnergy, Egon van Lier, akkerbouwer in Hoeven, Hendrik Jan ten Cate van LTO Akkerbouw en vollegrondsgroente, Erik van Ophoven van Achmea en René Boots van ABAB.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer