Sierteeltbedrijf: meer aandacht voor cyberveiligheid

Bedrijven die actief zijn in glastuinbouwsector, zouden meer aandacht moeten hebben voor cyberveiligheid. Dat stelt Patrick Hakvoort, manager infrastructuur bij sierteeltbedrijf Anthura.

Sierteeltbedrijf%3A+meer+aandacht+voor+cyberveiligheid
© Anthura

Hakvoort roept ondernemers op open te zijn over mogelijke hacks. 'Hierdoor kunnen ondernemers van elkaar leren en weten ze beter wat mogelijke risico's zijn.' Anthura zelf kreeg in 2021 op zijn Chinese vestiging te maken met een hack. Daar leerde het bedrijf naar eigen zeggen veel van.

'Iedere onderneming loopt het risico gehackt te worden', stelt Hakvoort. Hij is sinds anderhalf jaar verantwoordelijk voor de digitale veiligheid binnen Anthura. Volgens hem zijn er twee groepen hackers: Russische groepen zijn vooral uit op geld, bijvoorbeeld door een ransomaanval. Daarentegen zijn Chinese hackers vooral uit op data: als ze eenmaal een bedrijf zijn binnengedrongen, houden ze zich lang gedeisd.


Dwangsom

Anthura kreeg in 2021 te maken met een hack op zijn Chinese vestiging. Alleen door de betaling van een dwangsom zou het sierteeltbedrijf in Kunming weer toegang krijgen tot de eigen bedrijfsdata. De directie van Anthura ging daar niet op in en met back-ups kon de productie worden hervat. Het bedrijf lag in totaal twee weken plat en verloor 5 tot 10 procent van alle data.


De hack in China was voor het sierteeltbedrijf aanleiding om extra aandacht te besteden aan digitale veiligheid. Anthura sloot daarom aan bij het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport en het personeel wordt continu geschoold in het herkennen van digitale dreigingen. Ook investeert het bedrijf in nieuwe technieken.

'Nog steeds is Anthura niet 100 procent veilig voor hackers. We kunnen hooguit de mogelijke schade door een hack verkleinen. Zo zijn de computers van de afdeling onderzoek & ontwikkeling nagenoeg afgesloten van de rest van het bedrijf', zegt Hakvoort.


Kritisch op klimaatcomputers

De manager infrastructuur adviseert ondernemers op dezelfde manier naar hun bedrijf te kijken. 'Let goed op de zaken die je moet beveiligen en wees kritisch op klimaatcomputers: dat zijn vaak verouderde IT-systemen en daarom schuilt daar een gevaar. Wees ook open naar je ketenpartners, want digitale veiligheid moet je samen realiseren.'

Het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport is in oktober 2022 gerealiseerd en richt zich op het ondersteunen van bedrijven in het tuinbouwcluster. Het centrum is in gang gezet door een groot aantal aansprekende organisaties: Delphy, Dutch Fresh Port, Royal FloraHolland, Glastuinbouw Nederland, Greenport West-Holland, GroentenFruit Huis, Hoogendoorn Automatisering, Interpolis-Achmea, Security Delta, het Digital Trust Center, Haagse Hogeschool en provincie Zuid-Holland.

Bedrijven uit het glastuinbouwcluster kunnen deelnemer worden van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer