Tuinbouwcluster onderschat impact digitale dreiging

De mogelijke impact van verstoring en misbruik van digitale systemen wordt door de meeste organisaties in het glastuinbouwcluster structureel onderschat. Dat blijkt uit de analyse Digitale Veiligheid die is uitgevoerd door de Haagse Hogeschool in opdracht van Greenport West-Holland.

Tuinbouwcluster+onderschat+impact+digitale+dreiging
© MKB Cyber Campus

Het glastuinbouwcluster is een van de eerste sectoren waarvoor een dergelijke analyse is gemaakt. Alle organisaties in de sector zijn in belangrijke mate afhankelijk van hun digitale systemen. Door verdergaande digitalisering worden deze steeds omvangrijker.

Die systemen worden steeds meer met elkaar en het internet verweven en organisaties worden afhankelijker ervan. Dat zorgt niet alleen voor een grotere kwetsbaarheid, maar ook voor een ingrijpendere impact van incidenten met digitale systemen.


Grote variatie kennisniveau

De analyse laat zien dat het glastuinbouwcluster een grote variatie kent in kennisniveau over relevante dreigingen voor digitale systemen. Om ervoor te zorgen dat de digitale veiligheid van het tuinbouwcluster groeit, wordt er gewerkt aan de oprichting van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport.

Daarin hebben Greenport West-Holland, het Nederlandse veiligheidscluster Security Delta (HSD), Achmea, Delphy, Dutch Fresh Port, GroentenFruit Huis, Hoogendoorn Growth Management, Royal FloraHolland, The Greenery, Anthura, Plantise, Royal Lemkes en de Haagse Hogeschool de handen ineengeslagen.


Informatieknooppunt

Het is de bedoeling dat het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport verwordt tot het expertisecentrum en informatieknooppunt rond cybersecurityvraagstukken binnen het tuinbouwcluster. Dat omvat de hele keten. Van zaadbedrijven tot en met handel, maar ook techbedrijven en andere leveranciers van producten en diensten aan het cluster.

Onlangs heeft het Digital Trust Centre (DTC) van het ministerie van Economische Zaken een subsidie toegekend aan het opzetten van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport. Ook provincie Zuid-Holland ondersteunt dit initiatief. Het cyberweerbaarheidscentrum gaat naar alle waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar van start.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer