Hoge consumentenprijs frustreert telers biologische conserven

Het huidige prijsbeleid van de retail voor conserven- en diepvriesgroenten frustreert volgens het Biologische Conserven Comité in Nederland de ontwikkeling van de biologische groenteteelt voor de verwerkende industrie.

Hoge+consumentenprijs+frustreert+telers+biologische+conserven
© Cor de Kock

Het comité vindt dat grootwinkelbedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid onvoldoende nemen. Dit tegen het licht van de doelstelling van de Nederlandse regering dat in 2030 minimaal 15 procent van het landbouwareaal biologisch moet zijn. Hierbij past volgens het comité een proactieve houding van de retail om ook het biologische consumptieaandeel te laten groeien.

Het Biologisch Conserven Comité, dat bestaat uit enkele conserventelers, is in april 2022 ingesteld door biologische telersvereniging BioHuis. Aanleiding daarvoor was teleurstelling over contractprijzen en de onbalans voor telers tussen de financiële opbrengsten en de teeltkosten. Opdracht voor het comité is de mogelijkheid onderzoeken van een realistische prijsontwikkeling. Ook kijken de telers naar de robuustheid van de biologische conservenketen.


Verdeling niet proportioneel

Woordvoerder Digni van den Dries verklaart dat de prijs die consumenten betalen voor biologische conserven- en diepvriesgroenten ruim voldoende is. ‘Hiermee kunnen alle kosten in de keten worden betaald en kan er voor de bioboer ruim voldoende over blijven. De verdeling van de consumenteneuro in de keten is echter niet proportioneel.’

Door de scheve verdeling ontvangen de industriegroentetelers volgens Van den Dries een prijs die niet kostendekkend is. ‘De marges van de grootwinkelbedrijven daarentegen zijn ruim hoger dan strikt noodzakelijk. In ieder geval is de marge, zowel in procenten als in euro’s, veel hoger dan bij niet-biologische varianten van dezelfde groenten.’


Het afgelopen halfjaar boog het Biologisch Conserven Comité zich over de vraag of een kostenrealistische prijsontwikkeling een reële optie is. Daarvoor zijn gesprekken gevoerd met partners in de keten en cijfers verzameld over prijzen en kosten. Uit de eerste berekeningen blijkt onder meer dat de teeltkosten voor bioconserven vanaf 2020 met 20 tot 25 procent zijn gestegen. De directe teeltkosten zijn ook hoger dan op gangbare bedrijven.


Inzicht in verdeling van marges

Het prijsverschil tussen biologisch en gangbaar voor de consument is vier tot tien keer groter dan het prijsverschil tussen bio en niet-bio vanaf de boerderij. Hiervoor vinden de biotelers geen redelijk onderbouwing. Op basis hiervan constateren ze dat de retail meewerkt aan het onterecht positioneren van biologische producten als duur en dat gaat ten koste van de omzet.

Concreet adviseert het comité de grootwinkelbedrijven hun marge en prijsbeleid transparant en transitiebestendig te maken door de winkelmarge op bioproducten en niet-bioproducten nominaal gelijk te stellen. Verder vragen de telers om een prominente plaats voor hun producten in het winkelschap. Een andere belangrijke aanbeveling is de ontwikkeling van een monitoringssysteem dat inzicht geeft in de verdeling van marges onder de ketenpartners.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer