Potzonnebloemteler 'hobbelt redelijk goed' naar biologisch

Teler Sjaak Buijs uit De Lier zette dit jaar de eerste stappen richting biologische teelt van potzonnebloemen. 'Dat was een hele stap voor ons, maar zijn daar redelijk goed doorheen gehobbeld. We zijn nu voor 95 procent biologisch.'

Nog een paar weken en dan is het seizoen voor de potzonnebloemen uit de kas voorbij. Tijd voor Buijs om terug te blikken op de omschakeling. 'We moesten in het achter ons liggende seizoen ervaren of we er niet alleen de nadelen van biologisch zouden ondervinden.'

Een grote aanpassing is dat hij alleen maar beestjes heeft ingezet als natuurlijke bestrijding. 'Zeker ook in het scouten door het gewas gaat meer tijd zitten dan werken met een spuitboom. Het kost je dus meer energie, maar het geeft wel veel voldoening.'

Sunsation Sunflower

Samen met elf andere telers en zaadleverancier Evanthia is Buijs telersvereniging Sunsation Sunflower gestart. Samen optimaliseren ze productie, marketing en kwaliteit van de potzonnebloemen. 'Vooral om te kijken hoe we de kwaliteit in de potzonnebloem kunnen garanderen', zegt Buijs, die ook voorzitter is van de telersvereniging.

'We doen een stukje pr en kwaliteitszorg met elkaar. Dit wordt allemaal goed opgepakt en we zien de vorderingen. Dat is zeer positief', geeft hij aan. Naast de potzonnebloemen teelt Buijs ook primula's, stamrozen, kerststerren en potchrysanten. De twaalf kwekers begonnen dit jaar een actie om van elke verkochte zonnebloem 1 euro te doneren aan vrijwilligersorganisatie de Zonnebloem.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer