Biotelers pleiten voor betere contractprijs

Biologische akkerbouwers roepen in een open brief de conservenindustrie op om in de contractprijzen voor het nieuwe seizoen rekening te houden met de stijgende kostprijs van telers.

Biotelers+pleiten+voor+betere+contractprijs
© Koos van der Spek

De akkerbouwers zijn verenigd in Bioplant en worden ondersteund door Biohuis. Volgens deze laatstgenoemde belangenbehartiger zijn er signalen dat de conservenindustrie de contractprijzen niet verhoogt. De nieuwe afspraken worden rond deze tijd gemaakt.

Naast de algemene inflatie heeft de biologische landbouw te maken met hogere arbeidskosten door krapte op de arbeidsmarkt en hogere energiekosten. Daardoor zijn de teeltkosten fors gestegen.

'De vraag is of de oproep nog op tijd is, maar hopelijk is het in ieder geval een goed statement', zegt biologisch akkerbouwer Henk Klompe uit het Flevolandse Biddinghuizen. Hij is namens Bioplant een van de opstellers van de open brief. 'Vanuit Brussel propageren ze dat 25 procent van het areaal in 2030 biologisch moet zijn. Dat wordt dus gepusht van bovenaf. Als je wilt uitbreiden, moet de markt dat creëren, niet Brussel', vindt Klompe.


Pleit voor meer transparantie

Het overlegorgaan Bioplant nodigt in de brief de ketenpartijen uit om het gesprek aan te gaan. 'Het gaat erom dat we meer transparantie in de keten krijgen en de positie van de boer duidelijk maken', licht Klompe toe.

'Wij staan onderop in de keten. Een transportbedrijf rekent de hogere dieselprijs gewoon door. Dat begrijpen mensen. Maar als wij een hogere kostprijs hebben, dan is dat 'het risico van de boer'. In de biologische sector is de verbondenheid met de keten sterk. Dan is het frustrerend om te merken dat hogere kosten voor ons niet worden opgepikt.'


Conserven basis voor bouwplan

De conserventeelt is in de biologische akkerbouw een belangrijke basis voor telers, net als dat voor gangbare telers tarwe is. 'De tarweprijs is de markttrekker voor andere gewassen. Die rol heeft bij ons de contractteelt van conserven', weet Klompe. De akkerbouwer zegt dat als de conservenindustrie de contractprijs niet opschroeft, telers op zoek gaan naar alternatieven. 'Het is een geluk bij een ongeluk dat de graanprijzen zo hoog zijn, maar dat is normaal gesproken minder.'

Overigens verwacht Klompe dat de sector het doel van de Europese Unie om in 2030 een kwart van het areaal biologisch te hebben, niet gaat halen. 'Het aantal omschakelende telers blijft te laag omdat de tegenvallende prijzen het verdienmodel aantasten. Zolang er geen beweging in de prijs komt, zal dat beeld niet veranderen.'

Telers roepen in de brief naast de ketenpartijen ook consumenten, telers en overheid op dit moment aan te grijpen om duurzame afspraken te maken voor een biologische teelt met een goede prijsstelling.

De open brief is hier onder te vinden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer