Zonnegoed eerste 'biovegan'-groentekwekerij in Nederland

Het bedrijf Zonnegoed van Joost van Strien en Chris Feickens uit Ens ontvangt als eerste in Nederland het Biocyclic Vegan-keurmerk voor de groenteteelt vrij van dierlijke mest. Dit betekent dat de telers hun producten officieel 'biovegan' mogen noemen.

Zonnegoed+eerste+%27biovegan%27%2Dgroentekwekerij+in+Nederland
© Zonnegoed

Van Strien en Feickens gebruiken op Zonnegoed enkel plantaardige meststoffen en halen zo ook in de biologische landbouw alle productiedieren uit de keten. In plaats van dierlijke mest gebruiken ze een mengsel van onder meer gras, klaver en luzerne om hun gewassen te laten groeien.

De biologisch dynamische telers in Flevoland werken sinds 2008 aan deze nieuwe productievorm. 'In de afgelopen jaren hebben we de bodem ontwikkeld en naar de meest geschikte vorm van plantaardige mest gezocht', zegt van Strien.


Grote disbalans

Vegan groenteteelt kent vooral in Duitsland en Amerika een sterke groei. Voor Van Strien kan het in Nederland niet snel genoeg gaan. 'Het huidige landbouwsysteem kent een grote disbalans. Te veel dieren en een te hoog grondgebruik voor veevoer.'

Ook de biologische landbouw is niet in balans. 'Zonder input uit de dierhouderij werk je aan een toekomstbestendig landbouwsysteem. Daarbij ploegen wij niet, waardoor de bodem vele malen gezonder blijft dan in de reguliere teelt', aldus Van Strien.

Dit betekent overigens niet dat er geen dieren op het bedrijf rondlopen. 'Wormen en bijen zijn ook dieren en onmisbaar voor onze manier van werken. De worm neemt eigenlijk het werk over van zowel de koe als de ploeg', stelt Feickens.


Veel efficiënter

In de reguliere en biologische teelt gebruiken akkerbouwers dierenmest om de groenten te voeden. 'Terwijl het ook zonder kan. Volledig plantaardig voedsel is veel efficiënter te telen en kan met gelijkblijvend areaal de groeiende wereldbevolking blijven voeden', laat Feickens weten.

In Nederland is er een mestoverschot, maar wereldwijd is er een groot mineralentekort. Plantaardige akkerbouw zorgt er volgens de telers voor dat dit tekort veel kleiner wordt en maakt het gebruik van dieren voor voedsel overbodig.


Nieuw groentemerk

Om zijn visie op plantaardige teelt breed uit te dragen, lanceert Van Strien dit jaar een nieuw vegan groentemerk. Hij gebruikt vanaf dan zijn Biocyclic Vegan-certificering.

Het biologisch dynamisch Demeter-keurmerk moet Van Strien inleveren. 'Dat vind ik heel jammer. We waren buitengewoon gemotiveerd om binnen de beginselen van de biodynamische landbouw te blijven werken. Helaas verplicht dit principe tot het gebruik van dierlijke mest. Ik denk dat er ruimte zou moeten zijn om ook andere routes te verkennen binnen de biodynamische landbouw.'

Maar het opgeven van het Demeter-keurmerk hebben de telers er toch voor over. 'Boven alles willen we collega-boeren laten zien dat het kan. Biologisch telen op een bodem die in topconditie is, met heerlijk ruikende groene compost. Mooier wordt het niet', besluit Van Strien.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer