Rol van platteland in waterstofeconomie belicht

De Nationale Waterstofdag vindt vrijdag in het Flevolandse Lelystad plaats. Centraal staat daar de rol van het platteland in de waterstofeconomie. 'Nu is het moment, zeker in verband met de hoge brandstofprijzen. Geef de voorlopers middelen om te helpen met hun innovatievraag', stelt Wouter Veefkind van LTO Noord.

'Onze trekker rijdt in 2025 misschien wel op waterstof', denkt Krispijn van den Dries, eigenaar van biologisch dynamisch akkerbouwbedrijf BioRomeo in de Noordoostpolder. Hij teelt op 70 hectare verschillende groente die hij ook zelf verwerkt en verpakt.

'Ik zou graag zien dat we decentraal waterstof opwekken, dus op de bedrijven zelf door middel van wind-en zonne-energie. Dat kunnen we opslaan en gebruiken in trekkers en heftrucks', geeft hij aan. Van den Dries vroeg hiervoor subsidie aan. Hij krijgt in juli de uitslag daarvan.


Volop kansen

Chris de Visser van Wageningen University & Research ziet dan ook volop kansen voor boeren en tuinders. Dat meldt hij vanaf de onderzoeksfaciliteit in Lelystad. 'Boeren hebben ruimte, een aantal heeft windmolens en zonnepanelen. Waterstof produceren is interessant voor een boer, omdat die er al is. Diesel moet nog naar het bedrijf toe worden gebracht.'

Hij benadrukt dat de overheid stimulerend op moet treden. 'Er zal iets moeten gebeuren om de drempel over te gaan. Ik vergelijk het vaak met windmolens. Dat kan nu al zonder subsidie. Dat kon omdat er eerder subsidie beschikbaar was, waardoor er werd geïnnoveerd.' De waterstofspecialist denkt dan ook dat alles sneller kan gaan dan we misschien denken, omdat ook de waterstofemissiehandel een rol gaat spelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    14° / 10°
    80 %
  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
Meer weer