Convenant voor stimuleren waterstofgebruik Noord-Holland

Zo'n zestig belanghebbende organisaties hebben in Noord-Holland een provinciaal convenant ondertekend om het gebruik van waterstof te stimuleren voor zwaardere voertuigen. Het gaat daarbij onder meer om landbouwmachines en vrachtwagens.

Convenant+voor+stimuleren+waterstofgebruik+Noord%2DHolland
© New Holland

Het convenant moet zorgen voor een verbeterde samenwerking in de waterstofketen voor de zware mobiliteit. De samenwerkende partijen zijn onder andere producenten van waterstof, exploitanten van waterstoftankstations, afnemers van waterstof, producenten van voertuigen en de overheid.

Het doel van deze provinciale afspraak is de waterstofeconomie te stimuleren. Dat is nodig, omdat het gebruik van waterstof lastig op gang komt. Gedeputeerde Jeroen Olthof voor mobiliteit stelt dat als een ondernemer een waterstofvoertuig aanschaft, er de zekerheid moet zijn dat er ook waterstof kan worden getankt. 'En voordat een waterstoftankstation opent, moet er wel vraag zijn. We willen met dit convenant het kip-en-eiprobleem doorbreken.'


Afhankelijk

Greenport Noord-Holland Noord is een van de ondertekenaars. Programmamanager Jeroen Noot vindt het van belang dat ook de agrarische sector aanhaakt. 'Dat geldt voor de werkzaamheden op het land, maar ook voor al het transport nadat de producten zijn geoogst. De land- en tuinbouw is daar in hoge mate van afhankelijk.'

Brandstofleveranciers doen in het convenant de toezegging om in Noord-Holland een dekkend netwerk te realiseren van tenminste acht waterstoftankstations voor zware voertuigen. Omgekeerd spreken de afnemende bedrijven de intentie uit dat zij met de aanschaf van waterstofvoertuigen zullen zorgen voor voldoende vraag naar waterstof bij deze tankstations.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer