Inkomensverschillen pluimveebedrijven fors gestegen

Pluimveebedrijven met een contract hebben in 2022 maar een klein voordeel van de flink gestegen opbrengstprijzen, maar wel het nadeel van de hogere voer- en energiekosten. Mede hierdoor zijn de inkomensverschillen groter dan ooit.

Inkomensverschillen+pluimveebedrijven+fors+gestegen
© Jumbo

Die verschillen houden meer dan 313.000 euro voor leghennenbedrijven en meer dan 230.000 euro voor vleeskuikenbedrijven in, meldt het Informatienet van Wageningen Economic Research. De prijzen voor industrie-eieren zijn in 2022 met 91 procent gestegen.

De prijzen voor scharreleieren stegen met 66 procent en voor vrije uitloop met 41 procent, maar 90 procent van de bedrijven met vrije uitloop heeft een contract en die prijs steeg maar met 7 procent. Datzelfde geldt voor producenten van biologische eieren die hun contractprijs maar met 5 procent zagen stijgen.


Gemiddeld inkomen

Dat verklaart volgens Wageningen Economic Research waarom het verschil tussen de legbedrijven in de onderste en de bovenste 20 procent nu 313.000 euro is, terwijl dat normaal zo'n 150.000 euro is. Het gemiddelde inkomen op legbedrijven is 112.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje). Vorig jaar was dat 68.000 euro. Het inkomen van 2022 ligt een derde boven het gemiddelde van 2015-2021.

Het inkomen op vleeskuikenbedrijven is in 2022 gedaald naar 99.000 euro per onbetaalde aje, doordat de kosten harder stijgen dan de opbrengsten. Het inkomen ligt 11.000 euro onder het meerjarig gemiddelde van 2015-2021. Ook bij de vleeskuikens nemen de inkomensverschillen toe. Een ontwikkeling die al langer gaande is door aan de ene kant schaalvergroting en aan de andere kant de stapt naar kuikens met het Beter Leven-keurmerk en conceptkuikens.


Vleeskuikens fors duurder

De prijzen voor reguliere vleeskuikens zijn in 2022 met 38 procent fors gestegen, de prijzen voor langzaam groeiende (concept)kuikens zijn met circa 28 procent gestegen. Daarbij is de prijs voor vleeskuikenkorrel met 36 procent gestegen en zijn de voerkosten voor conceptkuikens circa 25 procent hoger dan voor reguliere kuiken. De range van de bedrijven met het 20 procent laagste inkomen en het 20 procent hoogste inkomen groeide naar 230.000 euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer