Rabobank: aanbod pluimveevlees blijft krap

Het aanbod van pluimveevlees blijft ook in 2023 aan de krappe kant, verwacht Jeroen van den Hurk als sectormanager pluimvee van de Rabobank. Dat is positief voor de positie van de pluimveehouder, maar drukt tegelijkertijd op het rendement van de industrie. Met het Beter Leven-keurmerk voor pluimveevlees in 2023 zet de verduurzaming van de sector zich verder door in Nederland.

Rabobank%3A+aanbod+pluimveevlees+blijft+krap
© Marcel Berendsen

Toch is het volgens Van den Hurk niet zeker hoe consumenten zullen reageren op steeds hogere prijzen, veroorzaakt door hoge voer- en energiekosten. De oorlog in Oekraïne en klimaatverandering spelen een belangrijke rol bij het perspectief op de snel veranderende marktontwikkelingen.

Rabobank stelt in een eindejaarsbericht over de pluimveevleessector dat ook vogelgriep in eigen land en bijvoorbeeld corona in China nog steeds van invloed zijn op de krapte in de markt. Verder stelt de bank ook dat 'kip goed gepositioneerd blijft' in het nieuwe jaar.


Opbrengstprijs

Van den Hurk: 'De markt heeft de gestegen kosten tot nu toe gecompenseerd in de opbrengstprijs. De opbrengstprijzen zijn in november 2022 met ruim 30 procent gestegen ten opzichte van 2021. De veevoerkosten stegen ook met bijna 30 procent.' Volgens Rabobank spelen 'de aanhoudende vraag, het krappere aanbod als gevolg van de omschakeling naar concepten met een lagere dierbezetting en diverse ruimingen door vogelgriep' een grote rol.

'Het aanbod zal in het nieuwe jaar nauwelijks toenemen door de bouw van nieuwe stallen. Er zullen alleen nog uitlopen worden gebouwd voor de omschakeling naar het Beter Leven-keurmerk', geeft de sectormanager aan. Het aanbod van pluimveevlees zal in 2023 aan de krappe kant blijven en dat is volgens Rabobank goed voor de positie van de pluimveehouder.


Weg naar verduurzaming ingezet

Van den Hurk zegt dat bedrijven die de weg van verduurzaming eerder hebben ingezet, daar nu profijt van hebben. 'De verwachting is dat dit in 2023 een vervolg krijgt, bijvoorbeeld met toepassing van extra zonnepanelen en verwarming met infraroodtechniek.' Tenslotte signaleert Rabobank dat hoewel opslag van energie nog in de kinderschoenen staat, er steeds meer pluimveehouders interesse hebben in deze verduurzamende ontwikkeling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer