Rabobank: positie pluimveesector blijft goed

Rabobank verwacht dat het aanbod van pluimveevlees in 2023 aan de krappe kant blijft. De bank noemt dat positief voor de positie van pluimveehouders. De vraag is wel hoe consumenten zullen reageren op steeds hogere prijzen.

Rabobank%3A+positie+pluimveesector+blijft+goed
© Twan Wiermans

Het aanbod van pluimveevlees is relatief krap door vogelgriep en een hoge kostprijs, terwijl de prijsniveaus van veevoergrondstoffen en energie hoog blijven en onstabiel zijn. Volgens Rabobank zijn er nog geen aanwijzingen dat de productie weer gaat groeien. Sommige landen zoals Polen en Duitsland hebben onlangs het aanbod verhoogd. Toch is de verwachting dat door de hoge voerkosten, stijgende energiekosten en uitbraken van vogelgriep de groei in het winterseizoen beperkt blijft.

Aan de andere kant verwacht Rabobank dat de vraag stevig blijft, zeker als de varkensprijzen stijgen. De grootste onzekerheid zit in de vraag of consumenten bereid blijven de huidige hoge prijzen te betalen. Het vrij besteedbaar inkomen van consumenten gaat achteruit. Pluimveeproducten – vlees en eieren – zijn prijstechnisch gunstig gepositioneerd. De uitdaging wordt het grootst voor de duurdere delen, concepten en biologische producten.


Import

Onzeker is ook hoe ver de import vanuit Brazilië en Oekraïne zal toenemen, waarbij laatstgenoemde nu onbeperkt toegang heeft tot de Europese markt. Koplopers op het gebied van efficiëntie, inkoop, voersamenstelling en -verbruik, biosecurity en flexibiliteit hebben een voorsprong in de prijsgedreven marktomstandigheden.

Op wereldschaal ziet de vraag op lokale markten er volgens de analyses van de bank gemiddeld positief uit. De vraag naar pluimveevlees is goed en het aanbod gematigd. Tegelijkertijd staat de economie wereldwijd onder druk en wordt deze sterk beïnvloed door geopolitieke veranderingen.

Het jaar 2023 wordt een uitdagend jaar voor de producenten van pluimveevlees, stelt Rabobank. De bank noemt operationele uitdagingen als gevolg van hogere en steeds veranderende voer-, energie en transportprijzen en de kosten en beschikbaarheid van arbeid, specifiek in het Westen. Door de hoge inflatieniveaus zullen deze kosten waarschijnlijk ook stijgen. Focus op de operationele kant van de productie noemt Rabobank belangrijk.


In de omschakeling

Vanaf 2023 ligt in de Nederlandse retail alleen nog pluimveevlees met het Beter Leven-keurmerk. Vanaf de tweede helft van 2022 is de omschakeling echt op gang gekomen en deze zal zich deels nog doorzetten in 2023. Ook in Nederland is het onzeker hoe consumenten gaan reageren op het gestegen algemene prijspeil. Ze moeten keuzes maken. Volgens Rabobank blijft kip hierbij goed gepositioneerd.

De bank verwacht niet dat het aanbod pluimveevlees in 2023 toeneemt door de bouw van nieuwe stallen. Er worden alleen nog uitlopen gebouwd voor de omschakeling naar Beter Leven-keurmerk. Kortom, vat Rabobank samen in het eindejaarsrapport, het aanbod van pluimveevlees blijft in 2023 aan de krappe kant.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer