Drie kloonkalveren van hoogproductieve koeien geboren in China

Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd drie hoogproductieve koeien te klonen. De drie gekloonde kalveren zijn eind december en in de eerste weken van januari geboren.

Drie+kloonkalveren+van+hoogproductieve+koeien+geboren+in+China
© Twan Wiermans

De koeien die zijn gekloond, zouden in staat zijn om jaarlijks 18.000 kilo melk te produceren en een levensproductie te kunnen halen van 100 ton melk, meldt CNN op basis van Chinese media. Uit oorcellen van deze hoogproductieve koeien zijn in totaal 120 gekloonde embryo's opgekweekt die in draagmoeders zijn geïmplanteerd. Daaruit zijn drie kalveren geboren. Of er nog meer kalveren in aantocht zijn, is niet bekend.

Het eerste gekloonde kalf dat is geboren, woog 56,7 kilo. Het zware kalf werd via een keizersnede gehaald.


Superkoeien

De Chinezen streven ernaar om via klonen een veestapel van duizend hoogproductieve superkoeien te maken. Die zouden behalve een hoge melkproductie ook een hoge ziekteresistentie moeten hebben. In 2017 hebben wetenschappers al naar eigen zeggen koeien geproduceerd die resistent zijn tegen tuberculose.

Klonen en genetische manipulatie zijn in de Europese Unie overigens verboden.

In een reactie in de Telegraaf zet hoogleraar Roel Veerkamp van Wageningen University & Research vraagtekens bij de volgens de Chinezen positieve mogelijkheden van klonen. 'De omstandigheden zijn belangrijk om goede resultaten te bereiken. De genetische aanleg alleen is niet de sleutel tot succes.' Een fokprogramma dat stieren en dochters selecteert op basis van gezondheid en productie is volgens Veerkamp beter. 'Daardoor is er steeds een nieuwe, nog gezondere generatie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer