Canada publiceert fokwaarde voor methaanuitstoot van melkkoeien

In Canada wordt met ingang van de fokkerijdraai van april ook de fokwaarde voor methaanuitstoot gepubliceerd. Middels selectie kan de methaanuitstoot van melkkoeien tegen 2050 met 20 tot 30 procent worden verminderd, meldt Semex.

Canada+publiceert+fokwaarde+voor+methaanuitstoot+van+melkkoeien
© Johan Wissink

De fokwaarde is ontwikkeld door de universiteit van Guelph in samenwerking met de Canadese melkcontroleorganisaties. Eerst is onderzoek gedaan bij vijfhonderd koeien, waar met behulp van zogenaamde sniffers de methaanemissie is gemeten. Dit is vervolgens uitgebreid met de 700.000 'melk mid-infrarood spectroscopiegegevens' van melkkoeien in de eerste lactatie uit de melkcontrole.

Lactanet publiceert in april de fokwaarden methaanefficiëntie, die producenten kunnen gebruiken om de methaanuitstoot in hun veestapel aanzienlijk verminderen. Voor genomicstieren is het 70 procent betrouwbaar. En alleen al genetische selectie zal de uitstoot tegen 2050 naar schatting met 20 tot 30 procent verminderen.


Methaanindex

Daarbij krijgen klanten van Semex die hun dieren middels een oorbiopt hebben laten genotyperen ook een methaanindex voor deze dieren. Peter van Beek, International Sales Manager van Semex, is daar enthousiast over: 'Hiermee kun je naar je zuivelverwerker stappen om aan te tonen dat de methaanuitstoot daadwerkelijk reduceert. Het voordeel hiervan ten opzichte van additieven, is dat die reductie er altijd is. Bij additieven stopt het wanneer je ze niet meer geeft. Natuurlijk kun je ook en via de fokkerij en via additieven reduceren.'

Op dit moment is de fokwaarde enkel voor Holsteiners beschikbaar. Van Beek verwacht een dergelijke fokwaarde op termijn ook voor andere belangrijke rassen, zoals de Jersey. Voor dit ras zijn nu nog onvoldoende gegevens beschikbaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer