LTO Noord vindt strategie natuuropgave Utrecht te ver gaan

LTO Noord Utrecht vindt de realisatiestrategie voor de natuuropgave in de provincie te ver gaan. De landbouworganisatie reageert op de route die Utrecht uitstippelt om het Natuurnetwerk Nederland (NNN) in 2027 te realiseren.

LTO+Noord+vindt+strategie+natuuropgave+Utrecht+te+ver+gaan
© Koen van Wijk

Voorzitter Jeroen van Wijk van LTO Noord Utrecht kreeg diverse reacties van ongeruste leden die hun percelen als zoekgebieden ingekleurd zagen op nieuwe kaarten in de realisatiestrategie. 'Het is sowieso een risico om met dergelijke kaarten te schermen. Ook omdat ze vaak voor veel onrust zorgen en daarmee het verdere proces verstoren', zegt hij.

Dat kaarten een eigen leven kunnen gaan leiden, heeft stikstofminister Christianne van der Wal volgens Van Wijk wel aangetoond. 'Op zich zijn die van tafel, maar ze hebben voor veel argwaan gezorgd. Zeker toen ondernemers hun percelen ineens als stikstofgevoelig aangemerkt zagen, terwijl was afgesproken dat die directe link met nieuwe natuur niet zou worden gemaakt.'


Nog 600 hectare

In Utrecht moet nog bijna 600 hectare NNN worden gerealiseerd van de ruim 1.500 hectare die in de provincie staat gepland. De voortgang verloopt stroef. Ook vanwege de ambitieuze doelen voor bepaalde NNN-percelen, stelt Van Wijk. 'Her en der is dat in de beheerpakketten al wat naar beneden bijgesteld om ze toch bij het natuurnetwerk te mogen voegen.'

Volgens de voorzitter van LTO Noord Utrecht zijn er duidelijke afspraken gemaakt over de zoekgebieden die de provincie zou hanteren. 'Die zouden binnen de groene contouren moeten liggen, oftewel in de buurt van het voorgestelde natuurnetwerk.'


Ambities

Van Wijk schat de kans niet zo groot dat de provincie de natuurambities in 2027 realiseert. 'Veel ondernemers bedenken zich twee keer voor ze hun hand opsteken om percelen in te laten richten voor het natuurnetwerk, zolang ze niet de absolute zekerheid hebben dat er van schaduwwerking geen sprake is.'

Verder schrijft LTO Noord in de reactie dat de vraag rijst waarom er relatief zo weinig hectares van het natuurnetwerk daadwerkelijk al als zodanig zijn ingericht. 'Het lijkt alsof de provincie drukker is met het verkrijgen van nieuwe potentiële natuurgebieden dan dat ze invulling geeft aan de gebieden die al zijn aangewezen.'

LTO Noord zou daarom graag snel meer helderheid krijgen over de precieze plannen van de provincie. Van Wijk: 'Ook gezien de gebiedsprocessen die starten. De druk op de landbouw en het beschikbare areaal in Utrecht zijn groot. Dat alles bemoeilijkt de transitie die van ons wordt gevraagd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer