Jack Rijlaarsdam: 'Natuurnetwerk Nederland heeft schaduwzijde'

Omzetting van agrarische gronden naar natuur in het Natuurnetwerk Nederland (NNN) heeft niet te onderschatten schaduweffecten, waarschuwt Jack Rijlaarsdam van Boeren in Actie Noord-Holland. 'De zaak zit in een impasse en de sleutel om NNN te realiseren ontbreekt.'

Jack+Rijlaarsdam%3A+%27Natuurnetwerk+Nederland+heeft+schaduwzijde%27
© Lex Salverda

Rijlaarsdam reageert op het besluit van de provincie om agrarisch natuurbeheer in NNN-gebieden tot en met 2028 te verlengen, waarbij een voortijdige functiewijziging wordt gestimuleerd. De periode geldt als een overbrugging, zodat uiterlijk in 2028 het Natuurnetwerk is afgerond, stelt de provincie.

De komende jaren wil Noord-Holland met de boeren tot afspraken komen over het omvormen van de percelen naar natuur. Agrarisch natuurbeheer in het NNN is daarna niet meer mogelijk.


Compensatie

Ondernemers worden gecompenseerd voor de functiewijziging met gemiddeld twee derde van de huidige grondwaarde. Dit bedrag is belastingvrij en kan worden ingezet in de bedrijfsvoering.


Jack Rijlaarsdam, melkveehouder in Stompetoren
Jack Rijlaarsdam, melkveehouder in Stompetoren © John Oud

'Ondernemers moeten er rekening mee houden dat de nieuwe vergoedingen voor het natuurbeheer ruim 50 procent lager liggen dan de huidige honorering. Dat gaat om honderden euro's per hectare', zegt Rijlaarsdam, die samen met LTO Noord-bestuurder Albert Hooijer voortdurend met de provincie over de pijnpunten in het NNN-dossier in gesprek is.


Ongunstig

Verder kunnen de ondernemers geen beroep meer doen op een vergoeding van ganzenschade. Rijlaarsdam adviseert daarom ondernemers om dergelijke effecten goed door te rekenen. 'In de meeste gevallen zullen de bedrijfsperspectieven dan ongunstig uitpakken', voorspelt hij.


De provincie wil het Natuurnetwerk zo snel mogelijk afronden en voorkomen dat beheercontracten onnodig doorlopen tot 2028, terwijl al eerder omschakeling naar NNN mogelijk is. Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de agrarische collectieven. De provincie houdt hierover nauw contact om te zorgen voor eenduidige communicatie naar de boeren met agrarisch natuurbeheer in het NNN en om eventuele vragen snel op te pakken.


Drie deelgebieden

Dat laatste is tot nu toe te weinig gebeurd, vindt Rijlaarsdam. Na het afblazen van de natuurbeheerpilots in de drie deelgebieden Eilandspolder-West, polder Mijzen en Wormer- en Jisperveld hebben de ondernemers volgens hem niets meer gehoord over de voortgang.

'Er leeft grote onzekerheid in het gebied. Het vertrouwen in de overheid is er na het eenzijdig stoppen van de pilots sowieso niet groter op geworden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer