LNV spoort Fryslân aan om Natuurnetwerk Nederland te versnellen

Provincie Fryslân moet de uitvoering van het Natuurnetwerk Nederland eerst versnellen, voordat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) met de provincie in overleg gaat over mogelijk extra geld. Dat blijkt uit het document over de vervolgaanpak van de natuurontwikkelingsopgave 'It kin ek oars! (Het kan ook anders!)'.

LNV+spoort+Frysl%C3%A2n+aan+om+Natuurnetwerk+Nederland+te+versnellen
© Persbureau Noordoost

Provincie Fryslân koos als een van de weinige provincies voor prioritering om het Natuurnetwerk Nederland te realiseren. Oorzaak was volgens de provincie geldgebrek. Het ministerie van LNV ziet dit anders. Het vraagt zich af waarom provincie Fryslân 'zoveel geld' in de portemonnee heeft en tegelijkertijd 'om geld vraagt'.

Mede door de gesprekken met het ministerie van LNV stelt het Friese provinciebestuur Provinciale Staten voor om de vrijwillige realisatie van Natuurnetwerk Nederland-gronden te versnellen door ook geld beschikbaar te stellen voor aankoop van gronden buiten Natura 2000- en Kaderrichtlijn Wateropgaven-gebieden. Het gaat om een kleine 900 hectare (landbouw)grond in en aan de randen van de gebieden Achtkarspelen Zuid, Koningsdiep en Beekdal Linde.


50 miljoen euro

Voor de realisatie ervan stellen Gedeputeerde Staten voor om al het beschikbare budget uit het Natuurpact te gebruiken, zo'n 50 miljoen euro. De provincie benadrukt dat ze niet extra natuur wil aanleggen. Het gaat om doelen en geld dat er al lag.

Zo'n 1.600 hectare, veelal landbouwgrond, moet nog een natuurfunctie krijgen. Vanaf de jaren negentig is de provincie met functieverandering en natuurinrichting bezig, maar de laatste jaren stagneert het. Fryslân heeft nog vijf jaar de tijd. Uiterlijk eind 2027 moet het Natuurnetwerk Nederland zijn voltooid. In Friesland is vooral ingezet op Natura 2000-gebieden en gebieden voor de Kaderrichtlijn Wateropgaven. In totaal moet in deze gebieden nog ruim 700 hectare een natuurfunctie krijgen.

Het totale areaal dat nog ingericht moet worden beslaat over heel Friesland ruim 3.000 hectare.


Vrijwillige basis

De provincie wil nu alle mogelijkheden benutten om op vrijwillige basis met kansen aan de slag te gaan, laat ze weten. Eveneens wil het provinciebestuur het ministerie van LNV laten zien dat het er alles aan heeft gedaan om het Natuurnetwerk Nederland te realiseren. Wanneer al het geld is besteed aan ontwikkeling van het Natuurnetwerk Nederland, gaat de provincie in overleg met het ministerie van LNV over hoe het resterende deel moet worden gerealiseerd.

Provinciale Staten besluiten in het najaar over de aanpak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer