Paardenpension wordt in drukbevolkte regio als boosdoener gezien

De paardenpensionstal van Rutger van der Peet in het Noord-Hollandse Vogelenzang moet van de provincie wijken voor natuur. Terwijl de manier waarop Stal 's-Gravenweg de paarden houdt volgens Van der Peet juist perfect aansluit bij wat zowel de paardenliefhebber als de overheid wil.

Van der Peet zat in 2010 al om de tafel met de provincie en natuurorganisaties om een gebiedsplan te maken voor de langere termijn. Hij voldeed aan de wens om de 40 hectare weilanden rondom zijn pensionstal open te houden. De 160 paarden lopen er vrijwel de hele dag in groepjes buiten.

'Ik dacht dat we goed bezig waren, totdat in 2019 een bericht van de provincie Noord-Holland kwam dat wij binnen het Natuurnetwerk Nederland vielen. Dus dat ons gebied in de toekomst natuur zou moeten worden. Met daarbij de melding dat we wel mee mochten praten over de plannen, maar dat ze niet zouden schromen de hele boel op te kopen. Dat viel ons natuurlijk wel even rauw op het dak', vertelt de paardenhouder.

De welbekende stikstofkaart van Nederland heeft bij Van der Peet voor de nodige onrust gezorgd. 'Samen met mijn buurman worden wij verantwoordelijk gehouden voor maar liefst 50 procent van de stikstofdepositie in het gebied. Terwijl in deze regio ook Schiphol en Tata Steel actief zijn. Die laatste stoot in een uur al meer stikstofoxiden uit dan wij in een heel jaar aan ammoniak. Waarbij we ook nog niet zeker weten of we daadwerkelijk die hoeveelheid uitstoten, aangezien de cijfers gebaseerd zijn op een meting uit 1996. Toen stonden de paarden nog vrijwel allemaal binnen.'

'Kansloos plan'

Het idee van de provincie om de 40 hectare weilanden van de pensionstalhouder om te vormen tot natuur, vindt Van der Peet een kansloos plan. 'Ze zeggen dat de natuur robuuster moet worden. Maar daarvoor is hier in dit drukbevolkte gebied totaal geen ruimte. Stel dat het gaat gebeuren, dan groeit het percentage natuur misschien met 1 of 2 procent. Daar wordt de natuur echt niet robuuster van. Als de overheid deze plannen gaat doorzetten, kun je straks langs de hele kust gewoon geen paard meer houden.'

Hoe de nabije toekomst er voor de pensionstal uitziet, is voor Van der Peet nog ongewis. 'De gedeputeerde zegt dat we in overleg zijn, maar ik zie het meer als een eenzijdige boodschap die vanuit de provincie is gebracht. Samen met een aantal grondeigenaren in deze regio hebben we een jurist in de arm genomen die voor ons de zaak behartigt. Want wij willen niet stoppen. Wij gaan wel tot het gaatje.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer