5 vragen over Natuer mei de Mienskip

De pilot over het gebiedsproces Burgumer Mar/De Leien is onderdeel van Natuer mei de Mienskip, een samenwerking van natuur- en landbouworganisaties met provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân. Doel is om meer natuur te realiseren voor minder geld.

5+vragen+over+Natuer+mei+de+Mienskip
© Marcel van Kammen

Wat is de aanleiding voor Natuer mei de Mienskip?

Natuer mei de Mienskip is begonnen als een challenge van landbouw- en natuurorganisaties en Wetterskip Fryslân richting provincie Fryslân. De insteek van de elf deelnemende partijen is dat ze met het beschikbare budget meer Natuurnetwerk Nederland zouden kunnen realiseren dan de provincie.


Wat houdt het project precies in?

Natuer mei de Mienskip heeft twee jaar pilotfase erop zitten. Essentie van de aanpak is dat de wensen van grondeigenaren, meestal boeren, en toekomstige beheerders worden verbonden aan de wens om het Natuurnetwerk Nederland te realiseren. Daarbij wordt gekeken of de huidige grondeigenaar de natuur kan gaan beheren.


Het gebiedsproces in het gebied Burgumer Mar en De Leien is een van de pilots. In totaal willen de partijen er 125 hectare nieuwe natuur realiseren. Er ligt een plan om in een deelgebied 40 hectare Natuurnetwerk Nederland te realiseren.

Een andere pilot is 'Tsjoch op!'. Hierbij willen de partijen niet zelf een nieuw gebiedsproces starten, maar sluiten ze aan bij bestaande initiatieven. Het gaat om 120 hectare Natuurnetwerk Nederland die onderdeel is van deze initiatieven.


Hoeveel natuur moet nog worden gerealiseerd in Friesland?

Er is nog 1.600 hectare die nog natuur moet worden. Daarnaast is er nog 3.300 hectare die nog moet worden ingericht als natuur.


Hoe vernieuwend is Natuer mei de Mienskip?

Dat is een lastige vraag. Wat nieuw is, is dat de elf deelnemende partijen zich richten op delen van het Natuurnetwerk Nederland waar niet of nauwelijks naar werd gekeken. Nieuw is bovendien dat de partijen kennis en kunde delen. Zij zien de meerwaarde in samenwerking.

Door de samenwerking ontstaat er meer begrip voor elkaar. Dat helpt ook om lastige vragen te bespreken. Ook fondsverwerving is nieuw.


Gaat Natuer mei de Mienskip slagen?

Natuer mei de Mienskip staat nog aan het begin. Er zijn nog maar een paar hectares Natuurnetwerk Nederland gerealiseerd. Wat uit de pilotfase naar voren komt, is dat er potentie is. Op basis van een nieuwe berekening blijkt dat het financieel haalbaar is door onder andere fondswerving, maar of het in de praktijk ook kan, dat kunnen de partijen nog niet bewijzen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer