Nederlandse Growy neemt vertical farms van Amerikaanse Kalera over

Het verticale teeltbedrijf Growy uit Amsterdam neemt de Duitse branchegenoot &Ever over van het Amerikaanse Kalera. Naast het hoofdkantoor in München, de staf en de onderzoekers, neemt Growy ook de vertical farms in Singapore en Koeweit over van &Ever. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Nederlandse+Growy+neemt+vertical+farms+van+Amerikaanse+Kalera+over
© WUR

Growy-eigenaar Ard van de Kreeke meldt bij het Financieele Dagblad wel dat een aantal 'durfinvesteerders' hem helpt de koop te financieren. Namen wil hij niet noemen. Met de overname van het Duitse &Ever krijgt het Amsterdamse bedrijf er dertig medewerkers en 10.000 vierkante meter aan productieruimte bij. Dat komt neer op een dagelijkse oogst van 1.600 kilo verse kruiden en groenten.

Growy levert momenteel groenten onder de merknaam Chef's Farm aan Nederlandse restaurants. De doelstelling is om uiteindelijk ook aan supermarkten te gaan leveren, maar daar zijn nog geen concrete afspraken over gemaakt. Volgens Van de Kreeke twijfelen supermarktketens aan de leveringszekerheid. De in te lijven vertical farms in Singapore en Koeweit produceren momenteel vooral voor de lokale markt.


Belichtingssysteem

Het Amerikaanse Kalera verkeert door hoge kosten in financiële problemen en ziet zich daarom genoodzaakt &Ever af te stoten. Van de Kreeke zegt minder last te hebben van de hoge energiekosten dan zijn concurrentie. Dat heeft te maken met het in eigen beheer ontwikkelde belichtingssysteem. Dat is 20 procent energiezuiniger. Ook vraagt de koeling 40 procent minder energie en wordt het zaaien en oogsten vooral door robots gedaan. Dat laatste bespaart volgens Van de Kreeke flink in de arbeidskosten.Dat investeerders nog voldoende groeipotentie zien in Growy, blijkt uit het feit dat zij 20 miljoen euro investeren in de bouw van een nieuwe teeltlocatie in de Amsterdamse Westhaven. Op een groeioppervlak van 5.000 vierkante meter wil Growy daar vanaf komende zomer dagelijks 1.200 kilo aan verse kruiden en bladgroenten oogsten.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer