Vertical farms gebukt onder hoge energiekosten

Ondernemers Ben Pieterse en Luc de Vries zien zich genoodzaakt om de deuren van start-up Glowfarms uit het Noord-Hollandse Hoorn definitief te sluiten als gevolg van de hoge energiekosten. Ook Infarm gaat gebukt onder de gestegen kosten. Het grootste cloudnetwerk voor vertical farming sluit verschillende locaties.

Vertical+farms+gebukt+onder+hoge+energiekosten
© Glowfarms

Pieterse en De Vries produceerden de afgelopen twee jaar op hun vertical farm in Hoorn verschillende kruiden. Via een gepatenteerde 5 meter hoge teeltmuur bewogen de plantjes zich langs het licht. Dat systeem bleek een succes. Daarom meldde Glowfarms in juni 2022 nog de productie te willen uitbreiden op een grotere teeltlocatie in het Utrechtse Leerdam.

De uitvoering van die plannen is gestokt nu de deuren van het bedrijf noodgedwongen gesloten moeten worden. Volgens Pieterse en De Vries is het onmogelijk geworden om de activiteiten rendabel voort te zetten. 'Er was voor die uitbreiding 7 cent per kilowattuur gebudgetteerd voor elektriciteit. Door de gestegen energiekosten is dat inmiddels 40 cent per kilowattuur.' Het is de oprichters niet gelukt om nieuwe fondsen te werven.


Ontslagen bij Infarm

Niet alleen Glowfarms gaat gebukt onder de gestegen kosten. Cloudnetwerk Infarm meldde recent de productielocaties in Nederland, Engeland en Frankrijk te sluiten. In Japan worden de activiteiten herzien. De focus komt vanaf dit jaar te liggen op Duitsland, Denemarken en Canada. Dit zijn gebieden waar de energiekosten in mindere mate zijn gestegen.


'We hebben geconcludeerd dat Infarm de huidige, uitdagende marktomstandigheden niet aankan. Daarom moeten we onze groeidoelstellingen aanpassen en onze efficiëntie verhogen. Alleen dan kunnen we winstgevend blijven en onze langetermijnvisie realiseren', schrijft CEO Erez Galonska op de eigen website.

De krimp heeft een grote impact op het personeelsbestand van Infarm. Hoewel de exacte aantallen nog bepaald moeten worden, verwacht het management dat de helft van de vijfhonderd personeelsleden zijn baan verliest.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer