Start-up haalt miljoenen op voor nieuwe technologie glastuinbouw

De Nederlandse start-up Source.ag heeft 9 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van technologie om groenten en fruit duurzaam te verbouwen in kassen die worden aangedreven door kunstmatige intelligentie.

Start%2Dup+haalt+miljoenen+op+voor+nieuwe+technologie+glastuinbouw
© Source.ag

Source.ag is ervan overtuigd dat de glastuinbouw een grote rol kan spelen in duurzame voedselvoorziening, maar de sector heeft innovatie nodig om wereldwijd op te schalen. Met dit groeikapitaal kan Source.ag zijn technologie verder doorontwikkelen en commerciële samenwerkingen uitbreiden.

'Door plantfysiologische modellen te combineren met 'machine learning'-technieken, kunnen we gewasontwikkeling in verschillende omgevingen simuleren. Onze technologie geeft telers advies over de optimale teeltstrategie en biedt ondersteuning om dit te realiseren', zegt Rien Kamman, CEO en mede-oprichter van Source.ag.

Hoewel de vraag naar glastuinbouw wereldwijd toeneemt, wordt de groei belemmerd door een stijgend tekort aan telers om deze kassen aan te sturen, constateert Source.ag. Door teeltervaring en plantwetenschappelijke kennis te vangen in algoritmen, wil de start-up telers beter in staat stellen meerdere faciliteiten efficiënter aan te sturen.


Bekende telers

Source.ag is opgericht in november 2020 door Rien Kamman en Ernst van Bruggen. Het Amsterdamse bedrijf werkt samen met bekende Nederlandse telers, waaronder tomatenteler Agro Care, om de eerste versie van hun nieuwe technologie uit te rollen.

De investeringsronde wordt geleid door het Amerikaanse Acre Venture Partners. Ook E14, Astanor Ventures en de telers Agro Care, Rainbow Growers en coöperatie Harvest House investeren mee.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer