FloraHolland in opspraak door asbestblootstelling werknemers

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft onrechtmatig gehandeld door werknemers van de technische dienst jarenlang bloot te stellen aan asbest. Dat heeft de Amsterdamse kantonrechter eerder deze maand geconcludeerd in een rechtszaak die door het Bureau Beroepsziekten van vakbond FNV was aangespannen.

FloraHolland+in+opspraak+door+asbestblootstelling+werknemers
© Royal Flora Holland

Het Bureau Beroepsziekten had de zaak aangespannen namens vijftien medewerkers die jaren geleden soms onbeschermd moesten boren en zagen in asbestplaten in het FloraHolland-gebouw in het Noord-Hollandse Aalsmeer. Volgens FNV-bestuurder Jeroen Brandenburg wist Royal FloraHolland in 1990 al dat er asbesthoudend materiaal in het gebouw aanwezig was. 'Tussen elke straat was een puntdak van asbest golfplaten. Daarnaast was er op de afdeling import en de fustwasserij een asbestdak bevestigd.'

Uit verklaringen tijdens de rechtszaak blijkt dat Royal FloraHolland pas rond 2009 is gaan waarschuwen en instructies heeft gegeven hoe om te gaan met asbesthoudend materiaal. 'Het werk dat toentertijd onbeschermd werd gedaan, wordt tegenwoordig alleen gedaan als medewerkers speciale beschermende pakken dragen', zegt Brandenburg.


Nog geen ziekten

Bij de aan asbest blootgestelde werknemers zijn nog geen ziekten geconstateerd, licht de FNV-bestuurder toe. 'Maar dat betekent nog niets. Een asbestgerelateerde ziekte openbaart zich soms pas na dertig tot veertig jaar. We hebben nu in ieder geval vastgesteld dat er blootstelling is geweest.' Als een van de medewerkers over enkele jaren toch ziek wordt, moet Royal FloraHolland met een schadevergoeding over de brug komen.

's Werelds grootste bloemenveiling heeft de mogelijkheid om binnen drie maanden tegen het vonnis in hoger beroep te gaan. Woordvoerder Michel van Schie van Royal FloraHolland laat weten dat het bedrijf inderdaad op de hoogte was van asbest in de oude gebouwen op de veilinglocaties. ‘In het verleden zijn (oud) medewerkers met asbest, en mogelijk ook met asbestvezels, in contact geweest. Let wel, het gaat hier alleen om medewerkers van de technische dienst die vóór 2009 technische werkzaamheden hebben verricht aan onze gebouwen.’

Royal FloraHolland is blij dat zich tot nu toe nog geen medewerkers hebben gemeld met klachten of ziekte. ‘We hechten belang aan een gezonde werkomgeving. Wat in het verleden niet goed is gegaan, kunnen we helaas niet terugdraaien. Vandaag de dag worden dit soort risicovolle werkzaamheden uitgevoerd door een daartoe erkend bedrijf die volgens de actuele richtlijnen opereert.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer