'Waarde van gemotiveerd personeel wordt groter'

De leden van werknemersorganisatie CNV hebben in meerderheid ingestemd met het eindbod van Glastuinbouw Nederland, Plantum en LTO Nederland. Daarmee is de cao-overeenkomst een feit. Dit ondanks het feit dat de leden van vakbond FNV niet akkoord zijn gegaan.

%27Waarde+van+gemotiveerd+personeel+wordt+groter%27
© Dirk Hol

Ik ben blij met het eindresultaat. Het is goed dat we als sector direct aan het begin van het jaar weer een cao hebben. Het is een belangrijk instrument om werknemers te interesseren voor de glastuinbouw en hen aan bedrijven te binden. Natuurlijk had ik FNV er graag bij gehad, maar hun looneisen zijn niet reëel, kijkend naar de situatie waarin de glastuinbouw zich bevindt.

Behalve de cao-overeenkomst is ook de Human Capital Agenda van groot belang om als sector te blijven beschikken over voldoende vakkundig en gemotiveerd personeel. Met deze beleidsagenda investeren we samen met leden en partners in een toekomstbestendige arbeidsmarkt met goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden.

Door goed, mensgericht werkgeverschap elke dag in de praktijk waar te maken, zorgen we dat mensen blijven kiezen voor werken in de glastuinbouw. Dat is de basis van het document.

Personeel is meer dan een noodzakelijke kostenpost

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Een van de speerpunten is inzetten op een leven lang ontwikkelen. Onvermijdelijk, want de toekomst vereist werknemers met uiteenlopende specialismen. Ondanks robotisering en mechanisatie blijven vaardige handen nodig op veel bedrijven. Maar technische ontwikkelingen vragen anderzijds om instroom van medewerkers op mbo-, hbo- en wo-niveau.

Het is steeds belangrijker dat je als ondernemer oog hebt voor de mogelijkheden. Waar kan ik contact leggen met onderwijsinstellingen in mijn regio? Hoe kan ik internationale werknemers aan mijn bedrijf binden? Hoe kan personeel zich verder ontwikkelen? Hoe werkt leven lang ontwikkelen? Maar ook: welke rol kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in mijn bedrijf spelen? Ik heb daar onlangs mooie voorbeelden van gezien.

Een ondernemer met oog voor het maatschappelijk belang en de mogelijkheden op de arbeidsmarkt heeft een plus. Personeel is meer dan een noodzakelijke kostenpost. Goed werkgeverschap is een voorwaarde voor een mooie toekomst voor de glastuinbouw.

Gelukkig dringt dat besef bij steeds meer ondernemers door. Steeds vaker ook zie ik dat wordt gekeken in andere sectoren, binnen en buiten de agrarische keten. Daarin willen ondernemers het voortouw nemen, maar ook de werknemersorganisaties hebben hun verantwoordelijkheid. Ik vertrouw erop dat we op dit vlak wel volledig op één lijn zitten met CNV en FNV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer