'Wie betaalt het gelag van de huidige energiecrisis?'

Ondernemers in de glastuinbouw zijn per definitie positief ingesteld. Bedreigingen omzetten in kansen karakteriseert deze topsector. Zet een groep glastuinders bij elkaar en zowel gelach als het uitwisselen van goede innovatieve ideeën laten niet lang op zich wachten.

%27Wie+betaalt+het+gelag+van+de+huidige+energiecrisis%3F%27
© Glastuinbouw Nederland

Maar het gelach is verstomd en heeft plaatsgemaakt voor de prangende vraag wie het gelag van de hoge energieprijzen gaat betalen. Een vraag die breder moet worden beantwoord, al zitten glastuinders nadrukkelijk in de hoek waar de klappen vallen.

Het regent getallen. Eind juli vertoonde de gasprijs opnieuw een betreurenswaardige piek. Bovendien zijn ook andere grondstoffen fors duurder geworden. De huidige prijsstijgingen zijn voor geen ondernemer te begrijpen en op te brengen.

Een eenvoudige rekensom: we gebruiken in Nederland in een gemiddeld jaar 40 miljard kuub gas. Tot een jaar geleden betaalden we daar met elkaar 8 miljard euro voor. Bij de huidige gasprijs liggen die kosten tien keer zo hoog.

Ik hoop dat economische Nederland zich gaat roeren

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Een verschil van 72 miljard euro is een economische dreun die echt niet alleen de glastuinbouw raakt. Die raakt ons allemaal. Het geeft een enorme druk op de economie en op het financiële beleid van het kabinet.

Maar waarom hoor ik wel veel over prijsstijgingen, maar weinig over de economische gevolgen? Het is van groot belang dat andere bedrijfstakken zich aansluiten bij onze signalen richting overheid.

Driekwart jaar geleden voorspelde Rabobank al dat 40 procent van de glastuinbouwbedrijven in financiële problemen komt, als de situatie niet verbetert.

Voor die verbetering moeten we een oorlog zien te beëindigen en dat zie ik niet snel gebeuren. Dus worstelen glastuinders met de ingrijpende vraag: wat doe ik de komende herfst en winter?

Op alle manieren proberen we onze boodschap in de media te krijgen. Een boodschap die verder gaat dan het doemscenario van dit moment. Immers, investeren in de energietransitie komt in de glastuinbouw op een laag pitje te staan. Daar mogen politiek en media de ogen niet voor sluiten.

Een publieksvriendelijke actie van de glastuinbouw sluit ik de komende weken daarom zeker niet uit. Ondertussen hoop ik dat economisch Nederland zich gaat roeren; dat er sprake is van stilte voor de storm. Na corona zijn we in een forse energiecrisis beland. Een hard gelag dat we met z'n allen moeten betalen. Dat zal het hele mkb toch wel beseffen?

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer