'Te goeder trouw onvergund en ongegund'

In de stikstofdiscussie, die met de plannen van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof weer de voorpagina's haalde, past een zekere bescheidenheid van de kant van de glastuinbouw. Solidariteit is meer op zijn plaats.

%27Te+goeder+trouw+onvergund+en+ongegund%27
© Glastuinbouw Nederland

Zeker, ook de glastuinders ondervinden nadelige effecten van de maatregelen. Het is voor deze groep ondernemers vooralsnog de onzekerheid die een remmende werking heeft.

'Te goeder trouw onvergund', dat is de status die de glastuinbouw heeft in deze discussie. Er is nog steeds onvoldoende zicht op vergunning- of toestemmingverlening. De benodigde transitie, vooral op duurzaamheid en klimaatadaptatie, komt onnodig in de knel. Ondernemers hebben daarvoor investeringszekerheid nodig. Die zekerheid uit vergunningverlening in en via de Wet natuurbescherming is er nu niet en komt er nog niet. De glastuinbouw speelt een bescheiden rol in het stikstofdebat, maar bij elke financieringsaanvraag vragen de banken wel degelijk om een stikstofvergunning.

De minister presenteerde drastische maatregelen gericht op minder uitstoot. De focus op onhaalbare natuurdoelen zet een rem op essentiële stappen die telers willen zetten in de energietransitie. Zo komen enkele van de meest ingrijpende dossiers voor de sector op één bordje terecht.

De glastuinbouw speelt een bescheiden rol in het stikstofdebat

Adri Bom-Lemstra, Voorzitter Glastuinbouw Nederland

Het is voor het kabinet een lastige opgave, maar wat ik mis, is erkenning voor hetgeen telers al hebben gerealiseerd. Op het gebied van CO2-reductie, stikstofemissies, aanpassing van de warmtekrachtkoppeling en het nutriëntenspoor, maar ook in vermindering van het verbruik van fossiele brandstoffen, het investeren in duurzame energieprojecten en de stappen richting Het Nieuwe Telen.

'Te goeder trouw', dat predicaat verdienen onze telers. Vanuit die gedachte werken zij aan een verantwoorde glastuinbouw en een duurzame toekomst. Maar die toekomst moet de maatschappij onze topsector wel gunnen. Dat is ook in het belang van consumenten in Nederland en in de EU.

In onze kassen worden topkwaliteit gewassen geteeld die samen met de importproducten bijdragen aan de gezondheid en het geluk van miljoenen mensen. Dat belang neemt niet af als er stikstofdoelen moeten worden gehaald of als de beschikbaarheid van gas in het geding is. Gunnen en vergunnen van een krachtige economische sector, met een grote maatschappelijke betekenis als leverancier van een omvangrijke Europese binnenmarkt. Ook die rol van het brede tuinbouwcluster moeten we koesteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  14° / 8°
  60 %
 • Zaterdag
  12° / 7°
  95 %
Meer weer